Зміст статті

11 травня 2017Андрій Бондаренко

Радянський Львів: будні "Львівелектротрансу"

Із недалекого минулого випірнув уламок чорно-білого Львова.

До рук "Варіантів" потрапив цікавий раритет – пачка старих чорно-білих фотографій, на яких зображено процес ремонтування трамвайної колії у Львові.

Зважаючи на риштування довкола музею "Арсенал", помітного на одному фото, світлини можна датувати періодом з 1979 по 1981 рік.

Тож, ділимося знахідкою зі своїми читачами.

З того часу процес ремонту колій  відчутно не змінився. На львівських вулицях ще досі можна побачити ремонтні трамваї ретро-формату чи літніх жінок із важкими залізяками в руках, якими вони колупаються у колії. Втім, деякі деталі, як наприклад, кирки в руках робітників чи "штурмові" рейкові агрегати вже відійшли, здається, у минуле.

Ці світлини також показують нам і вигляд тодішніх вулиць – зі скромними радянськими вивісками, із старовинними "кутастими" трамваями, без іномарок і з надзвичайно рівню бруківкою.

А також вигляд львів'ян – бабусь у хустках, добропорядних чоловіків у плащах чи хіпстерів у кльошах.

Ці світлини, напевне, зробив працівник "Львівелектротрансу", який просто документував робочий процес – чи то для звітності, чи то на пам'ять.

Але сьогодні ця пачка фотографій є теж своєрідним арт-об'єктом, культурним висловлюванням на тему міської пам'яті та засобів її фіксації. Що саме, volens-nolens, вони змогли донести до глядача із майбутнього?

Ці засвітлені фотографії епохи аналогових аматорів цікаво порівняти із потоком інстаграм-картинок, зображення яких спотворюється (відповідними фільтрами) вже навмисне. Аналогова простота та візуальний мінімалізм (майже ущербність) світлин, оприлюднених у інтернеті, вступає в прямий діалог із насиченістю сучасного візуального стихійного оцифровування нашого міста.

Можна лише здогадуватися, як це спрацює ще через наступних 40 років...

Автор: Андрій Бондаренко

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.