Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Прес-реліз,   Понеділок, 29 травня 2017, 13:48

У Глинянах відбулися творчі вечори

У Глинянах на Золочівщині завершується створення навчально-виробничого комплексу «Мозаїка».

Зокрема, 28 травня у НВК «Мозаїка» в Глинянах на Золочівщині відбувся творчий вечір, присвячений 95-річчю з дня народження інженера, мецената зі США, уродженця Глинян Сидора-Михайла Тимяка і 95-річчю з дня народження художниці Марії Тимяк. 

На цей вечір завітало понад 80 осіб, серед яких також були гості з-за кордону, а у музей передали оригінальні речі цього інженера, який збудував інженерні високотехнологічні конструкції практично на всіх континентах і які до сьогодні ефективно служать людству.

А в одному з виставкових залів «Мозаїки» в той час проходила виставка присвячена 95-річчю дружини мецената, художниці Марії Тимяк.

Нагадаємо, навчально-виробничий комплекс, створений завдяки грантовому проекту Європейського Союзу та Глинянської міської ради. Майже 500 тис євро було вкладено в перетворення ще австро-угорського приміщення старої школи в сучасний, інтелектуально-розвитковий навчальний заклад.

З метою збереження всесвітньовідомого Глинянського килимарства проектом передбачене створення сучасних динамічних виставкових залів, площею 300 кв.м, які після завершення проекту на професійному рівні перетворяться у єдиний в Західній Україні музей ткацтва і килимарства.

Мешканці Глинян з приємністю сприйняли ініціативу міського голови Ігоря Шульги і станом на сьогодні передали музею понад 2 тисячі експонатів, серед яких є багато цінних.

Саме для цього у Глинянський комплекс було придбане і завезене унікальне старовинне обладнання – верстати.

Благодійна організація «Фонд розвитку Глинян», яка є автором цього проекту спільно з інтелігенцією та духівництвом Глинян підтримали ідею щодо виділення додаткових 2 приміщень НВК «Мозаїка». Саме в них планується проводити унікальні майстер-класи з ткацтва.

Окрім того у цих аудиторіях, за сприяння Національної академії мистецтв, вже у цьому році будуть проводитися реставраційні роботи з відновлення автентичних ткацьких виробів. Багато молоді зможе осягнути нові ремесла, знання і навики. Саме для таких цілей Європейський Союз виділив кошти для впровадження цього проекту.

Цей проект був відібраний на конкурсній основі серед чотирьохсот міжнародно представлених проектів і ввійшов у десятку кращих з 32 проектів які підтримав ЄС в Україні. Приміщення відновленої споруди дозволятимуть проводити у ній дійства найрізноманітнішого характеру. Одна з аудиторій, площею понад 50 кв.м, вже готова перетворитися у сучасний танцювальний зал.

Після встановлення придбаних автентичних ткацьких верстатів, у комплексі найближчим часом продовжаться ткацькі курси з Глиянського традиційного килимарства. Усіх бажаючих відвідати курси з килимарства та інші цікаві події, передбачені проектом, просимо зареєструватися на офіційному сайті комплексу та ознайомитися  з новинами на сторінці в Facebook.

Додамо, з 16 до 18 червня тут проходитиме семінар на тему «Ранній розвиток дитини та усвідомлене батьківство», який проводитиме колектив ГО «Паросток Життя» зі Львова.

А 2 липня 2017 року відбудеться перший Глинянський духовний фестиваль «Глинянська мозаїка».

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.