Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

ВРУ

caricatura.ru

Вівторок, 28 серпня 2012, 15:43

КСУ дозволив зняти з народних депутатів недоторканість

Конституційний суд України визнав законопроект №3251 про зняття депутатської недоторканності конституційним.

Законопроектом пропонується виключити з чинної редакції Конституції України частину першу статті 80‚ згідно з якою „народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність", а частину третю цієї статті викласти у новій редакції, відповідно до якої „народний депутат України не може бути без згоди Верховної Ради України затриманий чи заарештований до набрання законної сили обвинувальним вироком суду щодо нього". У частині третій статті 105 запропоновано виключити слова „якщо тільки Президент України не був усунений з поста в порядку імпічменту".

Зазначимо, відповідно до Конституції, Президент може бути усунений з посади парламентом в порядку імпічменту у разі вчинення ним державного або іншого злочину. За наявності підстав парламент не менш ніж 300 голосами приймає рішення про звинувачення Президента. Рішення про відсторонення Президента з посади в порядку імпічменту приймається ВР не менше ніж 3/4 від її складу після перевірки справи КСУ.

Нагадаємо, законопроект у попередній редакції вже був предметом розгляду КСУ. У висновку від 1 квітня 2010 р. №1-в суд визнав частину його положень такими, що відповідають Конституції України, а частину такими, що не відповідають Основному Закону України. Верховна Рада України доопрацювала законопроект, врахувавши зауваження КСУ, і повторно звернулася з клопотанням щодо надання відповідного висновку.

Джерело: РБК

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.