Зміст статті

14 липня 2017Андрій Бондаренко

Who’s Next? – або життя за межами "Території А"

Відомий муз-продюсер Віталій Бардецький виклав збірку незалежної вітчизняної електронної музики 1998-го року

В нашу інформаційну епоху нарешті помалу вилазять на світ божий цікаві сторінки історії української музики.

 

Гурт The Moglass (Фото: Neformat.com.ua)

Засновник лейблу Sale Records Віталій Бардецький виклав на своїй сторінці у Mixcloud (ось тут) цінний артефакт – збірку української електронної музики Who’s Next?, видану у 1998 році як додаток до часопису Nовый Рок-н-Ролл.

Збірку склали сам Бардецький та музикант Іван Москаленко, відомий в ті часи як DJ Derbastler. У підписі до викладеного міксу наголошується – "Це, можливо, перша CD-компіляція української електронної музики".

Втім, і без цієї фрази добірка привертає увагу як раритет чи навіть раритетище. Адже, навіть якщо у дев’яностих роках ви вже були достатньо дорослими, аби слухати музику, і при цьому цікавилися чимось поза "попсою", то навряд чи ви чули розміщені там треки. На касетних чи, згодом і компакт-дискових “розкладках” часто можна  було знайти щось "цікаве", але все залежало від випадку. Тому, збірку Who’s Next? тоді мав нагоду прослухати лише той, хто крутився в середовищі київських електронщиків, або ж був фанатичним меломаном із достатньою кількістю кишенькових грошей аби регулярно слідкувати за новинками музичних медіа.

Фото: Discogs

Оприлюднена компіляція ствердно відповідає на важливе запитання – чи було в тодішній Україні "електронне" життя поза "Територією А"?

В міксі можна почути багато популярних жанрів "незалежної" танцювальної електронної музики 90-х років – chill-downtempo, dark electro, psytrance, hardcore. Одним словом, усе як у людей.

Якщо погуглити імена, представлені у збірці, то багато виконавців виявляться альтер-его доволі відомих постатей.

Єгова та Clouds Generator - сайд-проекти покійного Сергія Товстолузького, саунд-продюсера багатьох зірок, зокрема Океану Ельзи (Clouds Generator – його спільний дітище із продюсером Євгеном Ступкою).

Salekh – сольний проект Андрія Салєхова, басиста андеграундного гурту Иванов Down, який втім засвітився і в записі таких попсових альбомів як "Сказка про май" гурту Табула Раса.

Серед учасників гурту Da Sintezatoros! – Олександр Слуцький, композитор пісень Каті Chilly.

За Molotov 20, як відомо, приховувалися Андрій Кузьменко та Сергій Гера (Dazzle Dreams, Друга ріка).

Danilkin’а (Данило Євстратенко) всі знають, власне, як Danilkin’а.

Це була, практично, одна столична тусовка людей, які однією рукою писали попсу для заробітку, а іншою – "щось цікаве" для душі.

Але, у збірці представлені й інші, доволі маловідомі колективи – Взрыватели (Василь Ткач), Headache, IOA-4. Деякі, взагалі, не гугляться – як от 1oїd чи Сава. І ніде окрім збірки Who’s Next? їх, здається, не почуєш.

Окрема тема – The Moglass. Ніби доволі знаний та авторитетний харківський колектив, але цілком можливо, що багато хто, відкриє його для себе саме завдяки цій компіляції.

Тому, слухаємо, та пізнаємо історію рідної музики!

Автор: Андрій Бондаренко

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.