Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Цирк

Четвер, 27 липня 2017, 17:10

Мінкульт не віддасть львівський цирк приватникам

Цирк

Приватизація державних циркових підприємств порушить цілісність циркової системи, призведе до непоправних негативних наслідків для циркової галузі.

У зв’язку з інформацією стосовно намірів приватизувати державні циркові і деякі кінопідприємства Міністерство культури оприлюднило заяву.

4 липня під час засідання Міністерства економічного розвитку і торгівлі представило Дорожню карту реформування державних підприємств.
Уряд підтримав пропозицію Міністерства економічного розвитку і торгівлі, стосовно необхідності реформування державних підприємств, і доручив оприлюднити на сайті Мінекономрозвитку переліки об’єктів державної власності.

До переліку об’єктів, що підлягають приватизації, Міністерство економічного розвитку і торгівлі включило, зокрема, підпорядковані Мінкультури:
- Державне підприємство «Національний цирк України»;
- Державне підприємство «Харківський державний цирк імені Ф. Д. Яшинова»;
- Державне підприємство «Дніпропетровський державний цирк»;
- Державне підприємство «Запорізький державний цирк»;
- Державне підприємство «Одеський державний цирк»;
- Державне підприємство «Криворізький державний цирк»;
- Державне підприємство «Львівський державний цирк»;
- Державне підприємство «Державна циркова компанія України»;
- Державне підприємство «Українська творча дирекція з підготовки циркових атракціонів та номерів»;
- Державне підприємство «Дирекція пересувних циркових колективів України»;
- Державне підприємство «Українська кіностудія анімаційних фільмів»;
- Державне підприємство «Національна кіностудія художніх фільмів імені Олександра Довженка»;
- Державне підприємство «Українська студія хронікально- документальних фільмів».

У Міністерстві культури наголошують, що публікація такого переліку не є прийнятим рішенням про приватизацію, а лише пропозиціями Мінекономрозвитку.
Уряд доручив цьому міністерству вносити зміни у згадані переліки у разі подання обґрунтованих пропозицій. Такі пропозиції Міністерство культури вже надіслало відповідним листом.
У ньому, зокрема, зазначається, що державні циркові підприємства забезпечують роботу циркового конвеєра – цілісної системи, в межах якої спільно сформовані циркові програми почергово демонструються для населення у стаціонарних цирках.
Принципи скоординованої роботи державних циркових підприємств закладено у Пріоритетних напрямах діяльності Міністерства культури України щодо розвитку циркової справи в Україні, затверджених наказом Міністерства культури України від 18.05.2017 № 436.
Приватизація цих підприємств порушить цілісність системи, унеможливить формування конвеєру та призведе до непоправних негативних наслідків для циркової галузі.

Щодо державних кіностудій - Мінкультури визначає напрямки їх подальшого розвитку (зокрема, шляхом пошуку інвесторів), і не планує найближчим часом вносити пропозиції стосовно приватизації. Крім того, відповідно до статті 5 Закону України «Про приватизацію», Державне підприємство «Національна кіностудія художніх фільмів імені Олександра Довженка» не може бути приватизоване як таке, що має статус національного.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.