Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Львівська ОДА

okino.ua

Четвер, 30 серпня 2012, 10:34

Чиновники Львівської ОДА викинули із сценарію святкування Дня незалежності вірші класиків української літератури

Начальник управління культури Львівської ОДА Сергій Бобурко викинув із сценарію урочистостей з нагоди Дня незалежності у Львові вірші Лесі Українки, Василя Симоненко, Ліни Костенко та Дмитра Павличко, в яких йшлося про «приручених  патріотів».

 

Про це повідомив народний артист України, режисер Григорій Шумейко.

"Я виступав із короткою доповіддю про сценарій ораторії й висловив думку, що деяким нашим «прирученим патріотам» можуть не сподобатись слова класиків. І, вперше за багато років постановок академій, мене попросили надрукувати слова всіх віршів, які мали б читатися на святкуванні! Це мене дуже здивувало. Мені, як митцеві, завжди довіряли. А тут виникла якась засторога.

Я надрукував усі слова віршів, а згодом мене почали схиляти до того, щоб дещо виправити у сценарії. Мовляв, «нам не зовсім підходить Ваш проект». На моє переконання, поступки могли бути лише в тому, щоб трохи скоротити перший вірш, проте аж ніяк не «викидати» зі сценарію принципові слова поетів-класиків! Сергій Бурко по телефону сказав, що мені принесуть для ознайомлення перероблений сценарій, який пропонують вони. У ньому вже не було віршів Лесі Українки, Ліни Костенко, Дмитра Павличка, а вірш Василя Симоненка замінили на інший, «нейтральний».

Я одразу ж зателефонував панові Бурку та сказав, щоб моє прізвище не фігурувало у сценарії і що я відмовляюся від його авторства. Адже погодитись на таке я принципово не міг і не можу! На академію я не прийшов, але мені говорили, що прізвище моє таки згадували в авторстві", - розповів Григорий Шумейко. 

Шумейко також розповів, що Львівська ОДА погоджувала слова ведучого на відкритті криївки в Яворівському районі.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.