Зміст статті

22 серпня 2017Андрій Бондаренко

Українська соціалістична мода

Сторінками часопису "Краса і мода" 1975-1976 рр.

Варіанти натрапили на цікаві зразки української соціалістичної модної преси. Це випуски часопису "Краса і мода": "Зима 1975–1976" і "Літо 1975".

Ці раритети засвідчують, що радянська мода була доволі неоковирним явищем. Сьогодні такі фешн-фотографії сприймаються швидше з відчуттям подиву та незручності як за моделі, так і за фотографів. Втім, звісно ж, вони можуть викликати неабияке задоволення читачам як історичні пам'ятки, що показують зріз певної епохи.

Окрім певного стилю одягу, зафіксованого тут, можна звернути увагу і на інші характерні маркери часу: підбір моделей, вирази їхніх облич, спосіб викладення текстових матеріалів, – усе це чудово показує що радянські люди розуміли під словом "мода".

Теоретичні ази поточної моди подавалися у витонченому науковому стилі:


Останнім часом у розмовах про моду все частіше зустрічається слово "ретроспективний" або скорочено "ретро" що походить від латинського слова – дивитися назад. Отже, ретро-мода має означати, що вона несе у собі риси минулих років, а в даному конкретному випадку мода-76 несе риси 20-их, 30-их, 40-их та 50-их років. І хоча це звучить досить парадоксально, саме "ретро" сьогодні символізує нову моду. Що ж у ній найважливіше, у ретро-моді-76? Насамперед, це органічне поєднання видимої стилізації під костюм минулих десятиліть з найновішими прийомами моделювання, з усіма найновішими досягненнями в галузі технології виробництва, матеріалів, конструктивними прийомами тощо. Ретро-мода – цікаве явище і для модельєрів, котрі знаходять у ній широкий простір для втілення своїх художніх ідей, і для широких верств населення.

Підбір моделей для радянського модного часопису, наскільки можна судити, був досить демократичний – представляти модні тренди могли усі, незалежно від віку та вигляду.

Соціалістичний шик для соціалістичної праці:

Зрештою, це, все-таки, ретро.

Окрема тема – уявлення соціалістичних барменів про алкогольні коктейлі. Сьогодні ці рецепти аж ніяк не рекомендовано відтворювати в буквальних пропорціях. Схоже, що соцкоктейль – це дуже солодкий термоядерний напій, що може відразу звалити з ніг дорослу людину, непризвичаєну до такої мішанини міцних трунків.

Автор: Андрій Бондаренко

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.