Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

суд

Вівторок, 3 жовтня 2017, 15:08

В Україні прийняли закон про нову судову систему

суд

Сьогодні Верховна Рада прийняла судову реформу.

Сьогодні Верховна Рада України прийняла законопроект "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів". За це рішення проголосували 234 народні депутати.

"На недосконалість судового захисту в Україні неодноразово вказував у своїх рішеннях щодо України Європейський суд з прав людини, вказуючи на недостатню правовавизначеність, недотримання розумних строків розгляду справ, обмеження права доступу до суду, недостатнє дотримання принципів незалежності і безсторонності суду", – йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Відтак, одним з основних нововведень є визначення Верховного суду як єдиної касаційної інстанції в Україні та введення нового порядку розгляду ним справ. 

Крім цього, відповідно до нових правил юрисдикції та підсудності  юрисдикція між загальними, господарськими та адміністративними судами розмежовується залежно від предмета спору, а не суб’єктного складу сторін. Під час врегулювання спору за участю судді протокол наради не ведеться та забороняється здійснювати фото- і відеозвоймку. А до участі у справі може залучатися експерт з питань права.

У справах про адміністративні правопорушення відповідача, третю особу, свідка, місце проживання, місцезнаходження або роботи якої є невідомим, викликатимуть до суду через оголошення на сайті Судової влади України.

Також вводяться штрафи за зловживання процесуальними правами і обов'язками сторін в суді.

Що ж до Верховного суду, то він розглядатиме справи щодо встановлення Центральною виборчою комісією результатів виборів або всеукраїнського референдуму, справи за позовом про дострокове припинення повноважень депутата парламенту, а також справи щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності Верховної Ради, президента, Вищої ради правосуддя, вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.