Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

пункт пропуску

Понеділок, 9 жовтня 2017, 13:32

Кошти ЄС, виділені на модернізацію пунктів пропуску з Польщею, були розкрадені

пункт пропуску

За ці кошти мали побудувати чотири нові пункти пропуску.

Про це повідомляє Дзеркало тижня.

Сьогодні на україно-польському кордоні є 8 пунктів пропуску, з них в Медика-Шегині діє постійний пішохідний перехід кордону. У Долгобичеві-Угринові він функціонує тільки як пілотний проект, який має завершитися 31 грудня цього року.

Як заявляв раніше голова Верховної Ради Андрій Парубій, у 2018 році на кордоні з Польщею мають відкрити чотири нових пункти пропуску. Це нові переходи Мальговіце-Нижанковичі, Волосате-Лубня на кордоні Закарпатті та Підкарпатського воєводства Польщі та ще два, які мали визначити пізніше.

Однак ніяких фактів із будівництва цих пунктів пропуску немає. А щодо фінансування будівництва, то освоєння коштів з польського кредиту затримується з вини української влади, а європейські кошти на будівництво і модернізацію прикордонної інфраструктури було вкрадено, наразі у цій справі триває кримінальне розслідування.

Додамо, будівництво невеликих пункту пропуску Будомєж-Грушів коштувало аж 146 мільйонів злотих, а Долгобичув-Угринів – 147 мільйонів злотих. 

Як наголосили в міністерстві внутрішніх справ Польщі, в бюджеті на 2018 рік заплановано 25 мільйонів злотих на інвестиції в пунктах пропуску на всьому кордоні з Росією, Білоруссю та Україною.

Реально на інвестиції в нові об'єкти та облаштування наявних переходів до потреб пішохідного руху на кордоні з Україною виділять 7 мільйонів, а потрібно – 115 у перспективі на 2–3 роки. Відтак, з таким фінансуванням нові пункти пропуску на кордоні з Польщею збудують не раніше, ніж у 2033 році.

Водночас, на спорудження стіни з колючого дроту вздовж кордону з Україною та Білоруссю, щоб запобігти проникненню хворих кабанів на польську територію, уряд Польщі передбачив у бюджеті на 2018 рік 130 мільйонів злотих.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.