Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Ярина Волошин

П'ятниця, 13 жовтня 2017, 12:24

Автономний опір вважає, що СБУ взялась за них, аби перешкодити у проведенні маршу УПА у Львові

Ярина Волошин

У 2013 році СБУ Львівщини, за словами активістів, вже намагалась завадити у проведенні у Львові маршу УПА.

Про це у коментарі Варіантам сьогодні повідомила активістка "Автономного опору" Ярина Волошин.

Активісти громадського націоналістичного руху "Автономний опір" підозрюють, що обшуки у їхніх помешканнях СБУ Львівщини проводить спеціально для того, аби завадити у проведенні у Львові 14 жовтня маршу УПА.

"У нас є підозри, що ці всі події відбуваються не просто так напередодні 14 жовтня, оскільки ще у вересні ми подали заявку на проведення традиційного маршу УПА 14 жовтня. Тому ми маємо підозри, що, можливо, певні працівники СБУ, намагаються перешкодити у проведенні цього заходу. При чому ці працівники пред'являють, що вже там не працюють, хоча ми знаємо протилежне. Саме ці люди колись вже намагались перешкодити нам у проведенні такого маршу у 2013 році. І тут вони пробують зробити це знову. Таку інформацію ми отримали з абсолютно незалежних джерел", – розповіла Ярина Волошин.

За її словами, загалом на допити в СБУ викликали 15 активістів "Автономного опору", які проходять як свідки у справі щодо викриття у Львові угрупування, члени якого проводили провокаційні акції на замовлення Російської Федерації.

Частину активістів вже допитали, втім всі вони спілкуватимуться із працівниками СБУ лише у присутності адвокатів. Також в помешканнях автономів вже провели обшуки.

"Вчора був обшук у мене вдома, який тривав 9 годин. Вилучили абсолютно всю техніку. В ухвалах суду вказано, що правоохоронців цікавлять мої сторінки у соцмережах, оскільки я є ймовірним адміном спільноти "Автономного опору" у Facebook та Вконтакте, їх цікавить моя переписка, люди, які ще адмініструють групи, хто пише тексти, які ми там публікуємо тощо. У когось обшуки пройшли нормально, у когось влаштовували маски шоу, також було багато процесуальних порушень", – зазначила Ярина Волошин.

Також вона підкреслила, що такі дії з боку СБУ Львівщини вважає тиском на громадських активістів.

"Безперечно, це тиск з боку СБУ на "Автономний опір". Ухвала суду десь на 50% переписана із ухвали, яка була рік тому, у справі Олега Кардияки і "Чорного світанку". Вона закінчилась нічим, у нього теж під час обшуку вилучили листівки, комп'ютер, але до кримінальної справи не дійшло. У цій ситуації так само йдеться про якихось невідомих людей, які на території Львова поширюють якісь деструктивні заклики, закликають до порушення територіальної цілісності. Якісь прізвища в ухвалі вказані, яких ми навіть не знаємо. І в СБУ з'явилась підозра, що ми можемо мати стосунок до цих людей", – заявила Ярина Волошин.

Водночас вона наголосила, що статус свідка у даній справі спричиняє для активістів "Автономного опору" труднощі у доступі до інформації.

"Підозри не винесли нікому. Ми всі проходимо у справі як свідки, і це створює певну проблему, адже свідок не має можливості ознайомлюватись зі справою, ми не маємо можливості отримувати додаткову інформацію. Ми знаємо лише те, що написано в ухвалі. Я думаю, що статус свідка і не зміниться, бо законних причин для його зміни бути не може. А якщо все-таки він зміниться, то це буде посилення репресій та тиску", – додала Ярина Волошин.

Як йдеться на сайті СБУ України, учасники викритої у Львові групи на замовлення країни-агресора поширювали у соціальних мережах матеріали, спрямовані на дестабілізацію політичної ситуації у регіоні.

"Комплексне експертно-лінгвістичне дослідження встановило наявність публічних закликів до насильницького повалення державної влади у публікаціях, що зловмисники поширювали в Інтернеті. Під час восьми обшуків за місцем проживання та в офісах радикалів правоохоронці вилучили комп'ютерну техніку і матеріали із доказами протиправної діяльності", – йдеться у повідомленні.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 109 (Дії,  спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади) та ч. 2 ст. 110 (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, про обшуки в членів "Автономного опору" стало відомо вчора. Станом на сьогодні, за словами активістів, офіційний сайт руху заблокований, а сторінки у соціальних мережах видалені.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.