Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Prozorro

акмц.укр

Четвер, 2 листопада 2017, 17:46

Prozorro визначило найбайдужіших до економії розпорядників бюджетних коштів Львівщини

Prozorro

Аналітики системи публічних закупівель склали антирейтинги розпорядників бюджетних коштів з восьми областей Західної України, у якому є організації з Львівщини.

Про це повідомляє відділ маркетингу державного підприємства "Prozorro".

До ТОП-пятірки антирейтингів увійшли замовники, що близько 90% закупівель проводять без конкурентної процедури. Вони заключають свої договори поза системою і публікують звіти у систему. За півроку недоотримана економія в Західній Україні може складати 2,3 мільярди гривень.

У цілому ці замовники за 9 місяців 2017 року провели майже 200 допорогових закупівель із яких майже 90% закінчилися підписанням прямого договору. Як йдеться у звіті ДП "Prozorro", за 9 місяців 2017 року державні замовники, щo проводять допорогові торги, зекономили 13,2% (2,9 млрд грн) своїх бюджетів завдяки конкуренції на тендерах. Це різниця між грошима, які були закладені в бюджет (на товари, послуги і роботи) та сумами підписаних договорів після проведення аукціону.

Так, за відсотковим показником лідерами допорогових закупівель на Львівщині є відділ освіти Золочівської районної адміністрації (7,7%), Підкамінський психоневрологічний інтернат (12,5%), відділ освіти Миколаївської районної адміністрації (11,76%), "Львівгазвидобування" (12%). До рейтингу організацій Західної України складеного за сумою зекономлених коштів Львівщину представляє лише Залізнична районна адміністрація Львова (30,6%).

Найбільше ж ігнорували можливість здійснити допорогові закупівлі 5 розпорядників бюджетних коштів з Львівщини: Львівський локомотиворемонтний завод (95, 45% закупівель здійснено за прямими договорами). За іншим показником, а саме за сумою бюджетних коштів які не використані за системою Prozorro, є такі організації з Львівщини: ДП "Львівський завод збірних конструкцій" (98,8%), Зимноводівська сільська рада Пустомитівського району (95, 35%), "Львівгазвидобування" (83,5%).

Зазначимо, що це не є прямим порушенням законодавства в сфері публічних закупівель. У ДП "Prozorro" пояснили цю ситуацію:
"Дійсно, існують закупівлі, що недоцільно проводити використовуючи тендери. Це термінові закупівлі при аварійних ситуаціях, закупівлі на невеликі суми, в яких постачальникам не завжди цікаво брати участь, інші логічні виключення. У таких виняткових випадках державні замовники можуть укласти договір з постачальником безпосередньо, а в систему завантажити лише звіт, але більше 90% допорогових процедур просто не можуть бути терміновими та аварійними. Скоріш за все, вони є наслідком поганого планування або бажанням приховати свої закупівлі від громадськості.
Найголовнішим є те, що прямі договори з постачальником призводять до стовідсоткового використання бюджетних коштів та через них втрачається можливість заощадити кошти."

Додамо, що у ДП "Prozorro" проводили аналіз дій розпорядників бюджетних коштів Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької, Волинської, Рівненської, Хмельницької областей.
Зазначимо, що допороговими вважаються закупівлі до 200 000 грн на рік для товарів і послуг, до 1,5 млн грн для робіт.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.