Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Польща

Четвер, 23 листопада 2017, 17:06

У Польщі заперечили інформацію про відновлення українських пам'ятників

Польща

Канцелярія президента Польщі не давала згоду на відновлення пам'ятників УПА, які знаходяться на території країни.

Про це повідомляє польське видання Wpolityce.pl.

Як заявив керівник канцелярії президента Польщі Кшиштоф Щерський, інформація про відновлення пам'ятників Української Повстанської Армії, які є на території Польщі, не є правдивою, а також Польща не погоджувалася на це рішення.

За його словами, ця інформація має на меті "забезпечити гарну атмосферу перед планованим візитом Президента Польщі Анджея Дуди в Україну".

У документі, який є результатом переговорів Консультативного комітету президентів Польщі та України, що відбулися 17 листопада у Кракові (Польща) зазначено:

- сторони спільно погодились, що заборона на розвідку та ексгумацію на території України повинна бути скасована, і що спільні ексгумаційні роботи в Україні мають бути відновлені;

- сторони визнали необхідність продовження роботи двосторонньої міжурядової комісії з охорони та відтворення культурної спадщини;

- сторони домовились співпрацювати з відповідними місцевими органами влади для реалізації спільних інтересів;

- сторони обговорили підготовку до візиту Президента Польщі Анджея Дуди до Харкова, який відбудеться у грудні;

- сторони представили свої позиції та очікування щодо Самміту Східного партнерства, який відбудеться 24 листопада в Брюсселі.

Нагадаємо, як заявляв 22 листопада посол України у Польщі Андрій Дещиця, Польща погодилася відновити українські місця пам’яті, зруйновані протягом останніх років на території Польщі.

Також раніше міністр закордонних справ Польші Вітольд Ващиковський заявив, що заборона на в’їзд українцям до Польщі стала відповіддю на аналогічні дії з боку України.

Ще 18 листопада, до Польщі не впустили Відповідального секретаря Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Святослава Шеремету. Він їхав до Польщі із делегацією на вшанування загиблих українських воїнів.

Додамо, 5-6 листопада з візитом у Львові перебував міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський, який відмовився відвідати Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонського". Він також зустрівся з мером Львова Андрієм Садовим. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.