Зміст статті

28 грудня 2017Петро Яцишин

Громадський Львів

Найпопулярніші поміж львів'ян громадські слухання за 2017 рік.

Варіанти з'ясували, які господарські питання у місті були найважливіші для львів'ян протягом року.

У 2017 році, порівняно з минулим роком, кількість львів'ян, які брали участь у громадських слуханнях, зросла вдвічі, адже вони активно долучались до вирішення питань,  що безпосередньо впливають на якість їхнього життя.

Завідувачка сектору громадських слухань відділу громадського партнерства Львівської міської ради Дзвенислава Челепіс вважає, що не в останню чергу цьому посприяло вдосконалення механізмів громадської активності.

"2017 рік був для львів'ян ефективним з огляду на появу нових та вдосконалення вже існуючих механізмів громадської активності. Серед нових – консультації з громадськістю, суть яких полягає в оприлюдненні та подачі пропозицій до рішень міської ради. Також тепер для ініціювання громадських слухань мешканцям достатньо зібрати лише 75 підписів на підтримку проведення такого заходу та разом із інформаційною довідкою подати секретареві ради", – розповіла Дзвенислава Челепіс.

Саме завдяки громадським слуханням львів'яни можуть висловити власне бачення конкретної ситуації, подати пропозиції чи навіть відстояти свою принципову позицію.

"Громадські слухання є потрібними, про що свідчать результати відвідування таких заходів, адже цього року кількість учасників слухань зросла більше, ніж удвічі. У 2017 році також зафіксовано більше письмових пропозицій – понад 60. Більшість їз них стосувалась переважно щодо розширення та створення зелених зон, облаштування велодоріжок та безбар'єрного середовища для маломобільних груп населення", – додала Дзвенислава Челепіс.

Цьогоріч у Львові відбулось 60 громадських слухань. Тематика заходів була різноманітною – від громадських слухань містобудівної документації, проведення яких обов'язкове відповідно до чинного законодавства, до питань соціально-культурного та інфраструктурного розвитку міста.

Загалом всі слухання можна поділити на 3 тематичні категорії:

- детальні плани територій: врахування громадських інтересів під час розроблення детальних планів територій, внесення до них змін. Протягом року у Львові відбулось 31 громадське слухання щодо детальних планів територій;

- будівництво та земельні питання. Загалом у місті пройшло 19 таких слухань;

- різні питання (щодо благоустрою, комунального майна, підвищення тарифу на проїзд в електротранспорті, програми соціально-економічного та культурного розвитку Львова тощо ) – 10 громадських слухань.

Ініціатором більшості із громадських слухань було управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради, хоча також рішення щодо проведення таких заходів приймав департамент житлового господарства та інфраструктури міськради, а також депутати й мешканці міста.

Найпопулярніші громадські слухання

Оскільки львів'яни цьогоріч пожвавішали на громадських слуханнях, Варіанти вирішили довідатися, які саме міські питання їх хвилюють та болять їм найбільше.


Протягом року у громадських слуханнях участь взяли 2 364 львів'ян.

Найбільший резонанс викликало слухання щодо збереження ринку на вул. Симона Петлюри, яке відбулось 6 грудня.

На громадське слухання тоді прийшло понад 240 людей, які виступили проти перенесення місцевого ринку та запропонували викупити приміщення, в якому зараз частково і функціонує ринок. Наразі питання перебуває на розгляді у міській раді.

На другому місці за активністю мешканців опинилось громадське слухання щодо будівництва спортивно-оздоровчого комплексу з готелем, місцями для громадського харчування, офісними приміщеннями та підземною автостоянкою на території громадського простору на вул. Кульчицької, 18.

Тоді, 2 серпня, у заході взяли участь майже 200 людей.

Львів'яни на слуханнях наголошували, що заплановане будівництво займатиме майже всю площу громадського простору, відтак їх позбавлять місця для відпочинку. Більшість присутніх висловились проти можливого будівництва.

За підсумками розгляду протоколу громадського слухання, управління архітектури та урбаністики повідомило, що необхідні для будівництва документи та дозволи забудовнику не видавали.

Таким чином місцеві жителі захистили своє право на дозвілля на території громадського простору.


До середини вересня у місті тривали публічні громадські обговорення нового статуту Львова, до яких міг долучитись кожен активний мешканець. Хоча до самої розробки Конституції міста у мерії ще у 2016 році утворили робочу групу, до якої увійшли посадовці, депутати та науковці. Новий статут Львова офіційно зареєстрували 27 грудня. До цього у місті діяв статут, який прийняли ще у 2002 році.

Третє за популярністю громадське слухання цьогоріч – щодо детального плану території земельних ділянок, розташованих на вул. Замарстинівській (за межами населеного пункту) на території Львівської міської ради для забезпечення потреб воїнів АТО.

Детальний план передбачав поділ території на 143 земельні ділянки, площею 0,07 га, для розміщення дачних будинків та облаштування прибудинкової території. Всі ділянки розташованіза межею лісогосподарського призначення на території Держлісфонду. На громадські слухання прийшли 188 львів’ян – учасників АТО.

Активними у 2017 році львів'яни були і на ще одному громадському слуханні, пов’язаному із бійцями АТО.

Протягом червня-липня у міськраді відбулось слухання детального плану території, розташованої між промисловою зоною "Рясне" та житловим районом "Білогорща" у Львові. Тоді слухання зібрало в мерії 150 людей.

У проекті запропоноване використання та забудова вказаної території, площею 54,8 га, для учасників АТО.

Під час обговорення львів'яни наголошували, що у детальному плані території має обов'язково бути схема інженерних мереж, споруд і використання підземного простору, а також відповідний розділ у пояснювальній записці з техніко-економічними показниками. Ще однією з пропозицій був поділ всіх земельних ділянок до рівної площі – по 0,06 га.


Дзвенислава Челепіс: "Цікавою інновацією на громадських слуханнях цьогоріч стала дрон-зйомка території детальних планів, яких стосується слухання. На зустрічах із головним архітектором проекту ми завжди стараємось її демонструвати перед його доповіддю. Таким чином і доповідачу, і присутнім легше порозумітись стосовно різних нюансів містобудівної документації".

І на останньому місці серед популярних у 2017 році громадських слухань у Львові є слухання щодо врахування громадських інтересів під час розроблення детального плану із зміною функціонального зонування території у районі вул. Сулими, вул. Поперечної, вул. Зв'язкової. Воно відбувалося протягом листопада-грудня і зібрало 122 людини. 

У проекті ДП ДІМП "Містопроект" запропонувало рішення щодо функціонального використання та забудови території, орієнтовною площею 18 га, із уточненням рішення зонінгу Франківського району.

Під час слухання мешканці активно підтримували ідею збереження спортивного та культурного призначення за територією, на якій розташований стадіон "Сільмаш", що було зафіксовано у детальному плані. Це дає поштовх для розроблення концепції реконструкції території стадіону.

Автор: Петро Яцишин

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.