Зміст статті

17 січня 2018

Простір неформалів

Львівський "Простір синагог": минуле, сьогодення та майбутнє.

4 вересня 2016 року відбулося урочисте відкриття першої частини меморіального комплексу "Простір синагог" на вул. Староєврейській, 41. 

Проект меморіалу включає законсервовані залишки синагоги "Золота Роза" або ж "Турей Загав" – святиня єврейської громади, помаркований фундамент єврейського Будинку навчання (Бейт Гамідраш) та меморіальну інсталяцію "Увіковічнення", які усі разом творять комплекс "Простору синагог".

Зазначимо, що три сакральні споруди ("Золота Роза", Бейт Гамідраш та Велика міська синагога) знищили у 1940-х роках німецькі нацисти. Після здобуття Україною незалежності ця ділянка у центрі міста занепадала. Допоки у 2010 році не оголосили міжнародний архітектурний конкурс зі вшанування місць єврейської історії у Львові. У конкурсі на створення меморіального простору у єврейському кварталі переміг берлінський архітектор Франц Решке.

Практичні роботи з втілення проекту розпочалися у липні 2015 року. Відтоді вдалось законсервувати вцілілі залишки синагоги "Золота Роза", облаштувати на її території дренажну систему, автентичний фундамент Бейт Гамідрашу очистили від бетону та помаркували білим каменем, встановлено меморіальну інсталяцію "Увіковічнення" із цитатами мешканців Львова та людей, пов'язаних з містом, які були євреями.

Головною метою даного проекту було створення відпочинково-культурного простору як для львів'ян, так і для гостей міста, ну і звісно запобігання подальшої руйнації залишків синагог. Даний проект зазнав значної критики з боку єврейської спільноти. До прикладу єврейська релігійна громада Львова "Турей Загав" неодноразово висловлювала переконання, що синагогу "Золота роза" потрібно відновити.

Голова "Турей Загаву" Мейлах Шейхет стверджує, що в 2013 році було прийнято програму регенерації юдейської дільниці, яка є "затвердженою на всіх рівнях, включно з ЮНЕСКО" та передбачає підтримку "гранту посла США". Згідно вищезгаданій програмі увесь єврейський квартал у Львові підлягає повній реставрації. 

Однак, комплекс перетворився на один з культових місць проведення свого дозвілля неформальної молоді. Як результат цієї "діяльності", комплекс втратив свою первинну красу. Відправляємось туди щоб з'ясувати, що ж змінилося.

Зміни нас шокували, адже як видно з фото, кількість сміття та проявів "народної творчості" достатньо. Нам вдалось поспілкуватись з Орестом, тінейджером, який полюбляє проводити свій вільний час тут, в колі своїх друзів. Отже, факт розпивання алкогольних напоїв він підтвердив, розповів також про зневажливе ставлення до пам'ятки архітектури з боку представників так званого "правого руху".

Був випадок, коли один з компанії бритоголових вийняв з наплічника балончик з фарбою та намалював свастику на одній із меморіальних стелл "Увіковічнення", що правда, це помітили працівники поліції і доправили компанію в райвідділ.

Проте, велика кількість проявів вандалізму та нищення історичних пам'яток залишається безкарною. Це справляє вкрай негативне враження у туристів та гостей міста, які часто приходять сюди щоб подивитись на стародавній квартал або ж вшанувати пам'ять репресованих євреїв.

На запитання як цьому запобігти, Орест відповів стримано: "Та ніяк. Допоки не зміниться ментальність громадян, себто кожен не зрозуміє, що несе відповідальність за свою землю, історію і так далі, змін годі й чекати".

Після цього ми вирішили поспілкуватись з органами влади, а саме, з очільницею управління охорони історичного середовища ЛМР Лілією Онищенко. Вона повідомила, що знає про дану проблему і тому з метою уникнення неприємних ситуацій Львівська міська рада встановила камеру відеоспостереження на стінах Великої міської синагоги, що розташована навпроти синагоги "Золота Роза".

За порядком спостерігають працівники ЛКП "Муніципальна варта", які вразі необхідності залучають працівників поліції. На даний момент це той максимум, якого повинно виявитись достатньо. І як нам зізналась пані Лілія, доволі часто мешканці прилеглих домівок жаліються на гучні розмови та музику, які лунають з меморіального комплексу.

В недалекому майбутньому планується, що наступний етап робіт відбуватиметься на площі Арсенальній, де раніше була розміщена велика міська синагога. Але, зі слів Лілії Онищенко, це відбудеться не раніше 2018 року.

Як підсумок, слід зазначити що меморіальний комплекс "Простір синагог" є великою гордістю і цінністю Львова, чого не скажеш про багатьох людей, та й львів'ян зокрема, які його нищать.


автор: Богдан Петрук

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.