Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Львівська ОДА

coffeesponge.ru

Вівторок, 18 вересня 2012, 11:00

Стефанишин призначений головним дегустатором Львівщини

Заступник голови Львівської ОДА Іван Стефанишин призначений головою Львівської обласної дегустаційної комісії.

Про це сказано в розпоряджені голови Львівської ОДА Михайла Костюка від 17 вересня.

Львівська обласна дегустаційна комісія (далі – ЛОДК) створена розпорядженням Голови Львівської обласної державної адміністрації, керуючись Законами України «Про захист прав споживачів», «Про безпечність та якість харчових продуктів», ДСТУ 3946-2000 "Система розроблення і поставлення продукції на виробництво. Продукція харчова. Основні положення", ДСТУ 1.6:2004 "Національна стандартизація. Правила реєстрації нормативних документів" та інших чинних нормативних актів щодо питань якості харчової продукції, з метою підтримки обласного товаровиробника, насичення споживчого ринку якісними товарами, захисту споживачів від товарів неналежної якості, встановлення єдиного порядку розгляду й оцінки якості зразків харчової продукції, поліпшення її асортименту, вирішення питань стандартизації та сертифікації.

Основним завданням ЛОДК є надання висновку щодо можливості поставлення на виробництво нових видів харчової продукції (за винятком продукції спеціального призначення, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, біологічно активних добавок до харчової продукції, а також продукції, створеної на основі видів нетрадиційної сировини).

Відповідно до визначеного завдання ЛОДК проводить оцінку якості зразків харчової продукції при:
-поставленні на виробництво нових видів продукції;
-зміні діючих рецептур при зміні компонентів, що входять до складу харчової продукції; 
-розробці та використанні у виробництві харчової продукції нової технології;
-використанні у виробництві нової сировини. 

Робота ЛОДК здійснюється згідно з квартальним планом, затвердженим головою ЛОДК. 

До участі у роботі ЛОДК залучаються незалежні експерти – провідні фахівці окремих галузей харчової промисловості, спеціалісти зацікавлених організацій, представники засобів масової інформації. 

Визначення якості продукції, поданої на дегустацію, проводиться на підставі органолептичної оцінки зразків та візуального огляду в обсязі, передбаченому чинними нормативними документами (далі – НД) на конкретний вид продукції або проекти нормативних документів, розроблених виробником. 

У своїй роботі ЛОДК використовує «бальну систему оцінок» органолептичних показників відповідними відомостями або комісією. Члени ЛОДК записують бальні оцінки в особистих «Дегустаційних листах». До кожного «Дегустаційного листа» додається «Пам’ятка дегустатора», у якій зазначено всі органолептичні показники та їх відповідна бальна оцінка. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.