Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівська міськрада

Четвер, 15 лютого 2018, 13:40

Львівські ресторани і магазини зобов'язали обслуговувати клієнтів українською мовою

Львівська міськрада

Львівські депутати посилили захист української мови у місті.

Сьогодні на сесії Львівської міської ради депутати прийняли ухвалу щодо врегулювання мови обслуговування громадян у сфері надання послуг, торгівлі та здійснення інформування про товари та послуги, розміщення рекламної інформації у Львові. Це рішення підтримали 60 депутатів.

Зокрема, вживання української мови депутати визначили обов'язковим у сфері обслуговування, торгівлі, закладах громадського харчування, а також для посадовців і представників органів як державної, так і місцевої влади.

Окрім цього, відтепер усі вивіски міста мають бути на українській мові, за винятком випадків, коли вивіска розміщена як торгова марка, зареєстрована іноземною мовою.

Обслуговування у місті також має відбуватися українською мовою, за винятком, коли сам споживач просить, щоб його обслужили іноземною мовою. А продавців обов’язали продавати товари з маркуванням українською мовою.

 

Недотримання цього рішення  є адміністративним правопорушенням, а контролюватиме його виконання ЛКП "Муніципальна варта".

"Цією ухвалою ми не вигадуємо нічого нового, просто деталізуємо законодавство, яке існує в Україні: Конституцію, закон про мови, закон про захист прав споживача. Ми маємо знати, як діяти, якщо порушуються наші мовні права. Тому така ухвала є більш ніж на часі", – наголосив депутат Мирослав Данилків.

Він додав, що на насутпній сесії міськради пропонує підготувати звернення до Верховної Ради, президента та Конституційного суду з вимогою скасувати так званий закон Ківалова-Колісниченка "Про засади державної мовної політики".

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.