Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Мистецтво

Середа, 19 вересня 2012, 13:54

Наші театри існують поза межею бідності – Ярослав Федоришин

Із 27 вересня по 6 жовтня вже 23-ій рік поспіль у Львові проходитиме міжнародний фестиваль «Золотий лев».

Про це сьогодні, 19 вересня, на прес-конференції повідомив директор та художній керівник театру «Воскресіння», директор Фестивалю «Золотий Лев» Ярослав Федоришин.

Цього року Золотий Лев відвідають театри з Грузії, Таджикистану, Якутії, Росії, Польщі та Франції.

Цьогорічний фестиваль присвячений 125-річчю від дня народження видатного реформатора української сцени Леся Курбаса. До цього буде приурочена вечірня вогняна інсталяція, круглий стіл в палаці Потоцьких, де візьмуть участь театрологи, режисери, академіки: Лесь Танюк, Роман Козак, міжнародні діячі.

Ярослав Федоришин розповів: «Леся Курбаса знаємо ми, Росія, але його вчення не знає Європа. І ми тому їх запросили, щоб більше ознайомити з життям класика».

З нагоди відкриття фестивалю «Золотий лев-2012» 28 вересня відбудеться театралізований карнавал, але через те, що «перерили» центр, то можливі зміни в програмі. Карнавал курсуватиме від площі Ринок до університету ім. Івана Франка, оминаючи площу перед Оперним театром.

Ярослав Федоришин наголосив: «Наші театри, не національні, а місцеві, наприклад, театр Воскресіння, театр Леся Курбаса існують поза межею бідності. Вони існують ще поза якоюсь незрозумілою межею... Незрозуміло, як в наш час можуть жити ці театри тому, що в них театральна школа почалась лише 30 років тому. Вистави можуть здаватися наївними, але вони намагаються, щоб національне мистецтво жило завжди».

«Золотий лев» покаже 28 вистав, які представлятимуть 16 театрів з різних країн. На фестивалі можна буде переглянути вистави відомих режисерів. Наприклад, Алгірдас Латенас з виставою «Леді Макбет» з Вільнюса, грузинський театр приїде з виставою «Кавказьке крейдяне коло» Б. Брехта, вперше на фестивалі працюватиме театр з Республіки Саха (Якутія).

Детальну програму фестивалю «Золотий лев» можна знайти на сайті.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.