Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Монумент Слави

П'ятниця, 16 лютого 2018, 13:18

Садового звинувачують у бездіяльності щодо Монументу Слави

Монумент Слави

Є судове рішення, що зобов'язує міського голову видати розпорядження про демонтаж монумента.

Про це у коментарі Варіантам розповів депутат Львівської міської ради Тарас Чолій:

"Ми подавали у суд, де прийнято рішення зобов'язати міського голову Львова прийняти розпорядження. Тому що в законі про декомунізацію йдеться, що міські голови мали прийняти розпорядження, провести інвентаризацію,визначити які пам'ятники підлягають під декомунізацію
і згідно закону слід демонтувати. Міський голова такого розпорядження не приймав, обліку, аудиту і експертизи пам'ятників не проводив, тому ми звернулися до суду. Суд виніс позитивне рішення аби міський голова таке розпорядження видав.

На найближчих пленарних засіданнях Львівської міської ради я звертатимусь до нього з депутатським запитом, покажу йому це рішення суду, яке він повинен виконувати, адже він далі його не виконує. Тут питання не лише у юридичній площині, а й у політичній – міський голова не хоче виконувати закон про декомунізацію".

Ситуацію прокоментував також Учасник національного та правозахисного руху, політв’язень радянських таборів Ігор Калинець, – він торік звернувся до Львівської міської ради вирішити питання демонтажу Монумента Слави: 

"Клуб греко-католицької інтелігенції одним з перших півтора чи два роки тому подавав до обласної і міської рад зверненння аби демонтувати Монумент Слави. Обласна рада відповіла і погодилась з тим, що його слід демонтувати.

Міська рада чомусь пильнує його незрозуміло з яких мотивів, я не знаю чому. Я владу про це попереджав, що вони матимуть клопопти з цим. Я попереджав, що громадськість з тим не змириться. Громадськість не буде потурати, а ліквідовуватиме це поволі своїми силами. Може дещо делікатно, але вже почали робити. От вони й починаються, а може й завершуються. Ймовірно зроблять рішення аби перенести його? Я не знаю...
Я в то не втручаюся, – моя справа (не моя особиста, а нашого клубу) була ініціювати півтора роки тому, а потім були громадські організації, що підтримали ініціативу".

Також у коментарі Варіантам голова Львівського обласного управління Всекураїнського об'єднання ветеранів Степан Трохимчук повідомив, що громадськість піднімала питання Монумента Слави:

"Завтра у головному корпусі "Львівської політехніки" буде засідання Форуму громадських організацій, який очолює Володимир Парубій. Це буде круглий стіл на тему інформаційної безепики, там також йтиметься про Монумент Слави.

Ми звертались у Львівську міську раду з пропозицією, аби цей монумент демонтувати, адже це він присвячений окупаційній армії. Нам писали у відповідь, що ми підтримуємо вашу думку, але результату не було. Наша думка така: громадським організаціям з міською владою слід скласти дорожню карту з ліквідації монумента, адже він великий, масивний. Аби це було цивілізовано, не спонтанно. До цього процесу слід підійти без політизації. Міська рада мусить прийняти рішення що може бути тут замість нього. Це місце підходяще для монументальної архітектури".

Зазначимо, у Львові неодноразово піднімали питання щодо демонтажу Монументу Слави ще з 2014 року. Вчора Монумент Слави розмалювали  і демонтували деякі елементи.

У травні минулого року міський голова Львова Андрій Садовий підписав розпорядження про створення робочої групи, що має зайнятися демонтажем Монументу Слави у Львові. Торік у липні ця робоча група вирішала, що з Монументу Слави потрібно демонтувати аварійні частини. Проти цього рішення виступали  члени інших ветеранських організацій.

Чиновники зверталися з приводу демонтажу пам'ятника до Інституту національної пам’яті, який вказав, що Монумент Слави у Львові не підлягає обов'язковому демонтажу.

 



Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.