Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Наш край

Прес-реліз,   П'ятниця, 30 березня 2018, 16:21

Уряд фінансує створення аграрними олігархами робочих місць за кордоном

Наш край

За словами голови Львівської обласної організації політичної партії «Наш край» Мирослава Хом’яка, уряд замість того щоб підтримувати дрібних та середніх селян-підприємців, дотує надприбутки великих підприємств олігархів.

Про це повідомила прес-служба політичної партії «Наш край».

Тим самим можновладці не зменшують ціни, а навпаки сприяють їх зростанню та допомагають багатіям купувати бізнес закордоном і там створювати робочі місця.

За даними Міністерства аграрної політики, за 11 місяців 2017 року держава виплатила дотацій на суму 3,428 млрд грн. Найбільше від держави отримали великі підприємства-«птахівники»: «Міронівський ХлібоПродукт» – 1,25 млрд грн, «Укрлендфармінг» – 444 млн грн.

Отримуючи державну дотацію, «МХП» уже почав скуповувати птахофабрики закордоном. Така ситуація склалася завдяки тому, що уряд вирішив 50% дотації витрачати на птахівництво. Інші 50% розподіляються щомісячно у вигляді повернення ПДВ. Але ж саме птахівники мають великі обсяги виробництва із швидким оборотом та поверненням ПДВ, а тому й отримують більшу частину цих інших 50% дотацій.

Тільки МХП за 2017 рік виготовив 570 тис. тон курятини, з яких 44% складає експорт. На кожному кілограмі курятини власного виробництва МХП отримав з державного бюджету 8,24 грн. дотацій, що складає 20% вартості.

Таким чином уряд створив схему державної дотації птаховиробників, коли гроші із держбюджету вкладаються у стимулювання експорту, а не в зменшення собівартості курятини на внутрішньому ринку та зниження ціни для пересічних українців. Статистика свідчить, що ціни на м’ясо постійно зростають – протягом року м’ясо подорожчало на 26,6%.

«Але олігархи не зупиняються на досягнутому та за гроші держбюджету починають скуповувати європейські птахівничі компанії. Отримуючи дотації із держбюджету, МХП не тільки експортує близько половини виробленої курятини, а й веде переговори про покупку французького виробника курятини – компанії «Doux», яка, за даними західних ЗМІ, є збитковою», – розповів Мирослав Хом’як.

У той же час, малі та середні сільськогосподарські підприємства, які й насичують внутрішній ринок своєю продукцією, працюють за рахунок лише власних коштів та формують ціну на свою продукцію без підтримки з боку держави.

«Ми отримуємо сотні скарг від середніх та дрібних фермерів, які обурені тим, що влада допомагає не тим, хто цієї допомоги потребує, а тим, хто виводить прибутки закордон та створює там робочі місця. Партія підтримує справедливі вимоги аграріїв щодо необхідності запровадження адресної підтримки дрібних та середніх виробників, які насичують саме внутрішній ринок», – висловився Мирослав Хом’як.

Він додав: «Головною метою державної дотації має бути зниження цін на м’ясо через справедливий розподіл бюджетних коштів. Ми вимагаємо від уряду негайно переглянути схему розподілу державної дотації аграріям. Потрібно не стимулювати великі агрохолдинги до виведення коштів держбюджету, а залучати малі та середні сільськогосподарські підприємства. Це призведе до зменшення цін на продукти харчування на полицях магазинів».

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.