Зміст статті

11 травня 2018Данило Матюха

Миколаївські горизонти

Вояж на полігон твердих побутових відходів у Миколаєві.

Візит Варіантів на рекультивацію Миколаївського сміттєзвалища під егідою Львівської ОДА.

На сьогодні у Львівській області є 20 полігонів, що потребують постійного оновлення, а Миколаївський сміттєвий полігон з часом ліквідують.

Усі машини, що привозять сміття до Миколаївського полігону обладнані GPS-трекерами і є можливість відслідковувати маршрут, тоннаж та час їх приїзду. Перед тим, як заїхати й розвантажитись на сміттєзвалищі, перевізник обов'язково має заїхати на ваги й перевірити кількість вантажу.

Такі є на ринку "Шувар" (у Львові) та у Грибовичах. При в'їзді на сміттєзвалище також є ваги, де сміттєвози проходять повторне зважування. За кожне зважування компанія, яка займається перевізкою сміття платить 50 гривень. Якщо ж виявлять проблеми з GPS чи вантажівка не пройде зважування, то перевізник не отримає грошей за свою роботу.

Наразі на Миколаївському сміттєзвалищі відбувається впорядкування і як заявив директор департаменту житлово-комунального господарства Львівської ОДА Назарій Романчук: "Зараз підприємство не має дозволу на роботу з твердими побутовими відходами. Але це пов'язано виключно з тим, що на сьогодні законодавство не передбачає відповідного порядку отримання дозволу і тому в Україні жодної фірми, яка має дозвіл на такі роботи, немає".

Миколаївський полігон приймає 50 тисяч тонн на рік і 137 тонн на день. 17 тонн сміття вивозять із Миколаєва і більше 120 тонн приїжджає зі Львова. На сміттєзвалищі встановили 2 відеокамери, що виводять картинку з місця в інтернет, де кожен охочий може відслідковувати ситуацію. Наразі ведеться підготовка майданчиків для встановлення трьох сортувальних ліній, які в кінці 2017 року закупили за кошти державного резерву на 16 мільйонів гривень. На впорядкування полігону на даний момент витратили вже понад 5 мільйонів гривень. У загальному інвестувати планується близько 26 мільйонів гривень.

На Миколаївському полігоні також були присутні громадські активісти та депутати Миколаївської міськради, які вимагали від влади області та керівництва сміттєзвалища дотримання норм роботи та нормалізації екологічної ситуації в місті.

Активісти заявляють, що у зв'язку з тим, що звалище знаходиться на піщаному ґрунті, всі шкідливі речовини легко потрапляють у воду та криниці місцевих жителів. Також активісти зафіксували нічне завезення сміття, яке, за їхніми словами, ніяк не контролюєтся. Місцеві жителі дорікають ще на те, що жодних громадських зібрань щодо полігону в місті не проводилось, а документації щодо діяльності підприємства керівництво надавати не хоче. Вони додали, що міська рада Миколаєва виділила 4 га землі у для сміттєзвалища, але наразі в активно використовується 10 га землі.

Автор: Данило Матюха

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.