Зміст статті

14 травня 2018Анастасія Шептинська

Українські та світові прем'єри "Віртуозів"

37-й Міжнародний фестиваль музичного мистецтва "Віртуози" відбудеться у Львові за участю відомих українських та іноземних митців.

Варіанти публікують програму фестивалю.

За словами керівника оргкомітету фестивалю Богдана Сегіна, програма "Віртуозів" максимально розширена в часовому просторі: від епохи Класицизму до сучасних композицій. Фестиваль розпочнеться 18 травня і триватиме до 10 червня. Організатором фестивалю є Львівська обласна філармонія, де відбудуться майже всі концерти.

Традиційно відкриватиме фестиваль симфонічний оркестр Львівської філармонії під диригуванням Тараса Криси та за участю соліста Маркіяна Мельниченка – уродженця Львова, викладача Мельбурнської консерваторії (Австралія). Прозвучать твори Роберта Шумана,  Ігоря Стравінського та твори мексиканського композитора Сільвестре Ревуельтаса.

Музика Ревуельтаса у виконанні Національного одеського філармонічного оркестру

Продовжуватиме відкриття фестивалю 19 травня камерний оркестр "Віртуози Львова" за участю відомих музикантів: флейтистки Анни де ла Веґа (Австралія) та скрипаля Даніеля Рьона (Німеччина) з програмою "МоцартMozartМоцарт".

20 травня відбудеться концерт "Музика Пам'яті. Конвой 73", присвячений трагічним подіям Голокосту. У виконанні віолончеліста Клайва Ґрінсміта (Великобританія) та оркестру "INSO-Львів" звучатимуть дві світові прем'єри: твори угорсько-єврейського композитора Пала Германна, який зник під час Другої світової війни в концтаборі "Дрансі" у Франції.

24 травня Мирослав Скорик з піаністами Оксаною Рапітою й Мирославом Драганом у супроводі Львівського камерного оркестру "Академія" зіграють джазову програму. Після концерту можна буде отримати компакт-диск автографом маестро.

Ексклюзивною подією цьогорічних "Віртуозів" є приїзд японської делегації. Піаністка Ацуко Сета виступить 25 травня з симфонічним оркестром з концертом "На межі епох".

9 червня у Гарнізонному храмі Петра і Павла з програмою "An die Freude" виступатимуть молоді японські вокалісти спільно з хором "Japan Singers" та з Галицьким академічним хором.

Твори Фридерика Шопена, Фелікса Мендельсона й Вольфганга Амадея Моцарта у філармонії гратимуть "Юні віртуози Японії" під керівництвом композитора Шюнго Моріями.

Наймолодшими учасниками фестивалю стануть учні Львівської середньої спеціальної музичної школи-інтернату імені Соломії Крушельницької. Вони 26 травня разом з "INSO-Львів" виконають твори Франца Шуберта, Пабло де Сарасате та Модеста Мусоргського під диригуванням Ґеорга Куґі з Австрії.

27 травня звучатимуть сонати Людвіга ван Бетховена, а 30 травня піаністка Етелла Чуприк спрезентує цикл "Шопен & Лисенко. Вибране". 3 червня відбудеться презентація сольної програми "Шопен при свічках" піаністки Маріанни Гумецької.

Коментар Маріанни Гумецької про "Шопена при свічках"

31 травня відбудеться концерт "Німеччина-Ізраїль-Україна. До 70-річчя незалежності держави Ізраїль". На ньому виступатимуть вокалісти з Німеччини та Ізраїлю у супроводі філармонійного симфонічного оркестру під диригуванням Іссака Тавіора. Єврейська музика звучатиме і в рамках концерту "LvivKlezFest на Віртуозах". Її зіграють ансамбль "Варнічкес", Віденський клезмер-оркестр та Віденський єврейський хор.

1 червня вперше в Україні виступить польський диригент, директор філармонії міста Кельце Яцек Роґалa. Під його батутою оркестр "Віртуози Львова" виконає твори європейських класиків.

2 червня оркестр "INSO-Львів" зіграє музику серіалу "Зоряні війни" Джона Вільямса, твори Андре Превіна та Джорджа Гершвіна.

8 червня симфонічний оркестр в рамках фестивалю організовує концерт "Ґала Вагнер" за участю відомих співаків Німеччини та США, на якому звучатимуть фрагменти з опери "Трістан та Ізольда" та оперної тетралогії "Перстень Нібелунгів".

Закриватиме фестиваль концерт "Сторінками європейської оперети". Солісти Соломія Приймак та Рафал Жураковський  у супроводі камерного оркестру "Віртуози Львова".

Рафал Жураковскі

Богдан Сегін прокоментував програму фестивалю: "В цьому є велике значення, що багато музикантів з-за кордону мають бажання до нас приїхати."

На "Віртуози Львова" завітають музиканти, диригенти й композитори з Австрії, Німеччини, Ізраїлю, Франції, Японії, Великої Британії, США, Туреччини, Польщі, Швейцарії, Нідерландів та Австралії.

Вперше фестиваль проводили у 1981 році під назвою "Всесоюзний музичний фестиваль "Віртуози країни". Цього року "Віртуози" святкують 37 років.

"Ми намагалися зберегти бренд "Віртуози". Зараз фестиваль продовжує ті традиції, що закладені "Віртуозами країни". Цікаво те, що не було 13-го фестивалю. Ми жартома тоді подумали, що це є недобре число. Об'єднавши історію "Віртуозів країни" та "Віртуозів Львова", отримали в сумі 37 років" – пояснює головний диригент і керівник Академічного камерного оркестру "Віртуози Львова" Сергій Бурко. 

Детальніша програма фестивалю – на офіційному сайті  Львівської обласної філармонії.

Автор: Анастасія Шептинська

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.