Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Простір Синагог

Четвер, 24 травня 2018, 10:36

Міськрада Львова незаконно приватизувала землі меморіалу Простір Синагог

Простір Синагог

Суд визнав скасував право власності Львівської міськради на руїни синагоги "Золота Роза".

Про це повідомив лідер єврейської громади Львова Мейлах Шейхет на своїй сторінці у Фейсбуці.

Вчора Верховний суд України за позовом ортодоксальної релігійної громади "Турей Загав" (Золота Роза) залишив касаційну скаргу Львівської міськради без задоволення, відтак визнав законним рішення Господарського суду Львівської області щодо скасування встановленого міською радою права власності на руїни синагоги "Золота Роза" на площі Арсенальній, що належить до культурної спадщини ЮНЕСКО.

"Саме завдяки незаконній дії Львівської міської ради створено зловмисний меморіал на юдейській святині під хитромудро придуманою назвою "Простір Синагог" з намаганням цим увічнити жорстоку деструкцію святинь Львова німецькими нацистами і продовження цієї деструкції сучасною адміністрацією", – наголосив Мейлах Шейхет.

Нагадаємо, проект "Простір Синагог" передбачав створення меморіального громадського простору на тій ділянці єврейського кварталу Львова, де до 1942 року стояли дві синагоги та Бейт Гамідраш (Будинок Начання). 

Однак, у вересні 2015 року Мейлах Шейхет заявив про порушення, що мали місце під час роботи над меморіалом. Також влітку минулого року стелу на Площі Синагог розмалювали провокативними написами.

Крім цього, у 2017 році львівські депутати віддали забудову готелю на вул. Федорова у підпрорядкування ТзОВ "Львівські традиції". історія з недбудованим готелем розпочалася тут ще у 2007 році, коли ТзОВ "Українські інвестиційні системи" орендували цю ділянку для будівництва готельного комплексу під "Євро 2012".

Раніше Мейлах Шейхет від імені єврейської спільноти звернувся до суду з вимогою визнати ухвалу про оренду нечинною. У 2014 році суд задовольнив позов Шейхета. Але справа продовжилася позовом у відповідь від "Інвестиційних систем", які вимагали компенсацію за невдалий проект.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.