Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Арсеній Яценюк

Прес-реліз,   Вівторок, 29 травня 2018, 14:30

Приїзд президента Німеччини – привід для відвертої розмови – Арсеній Яценюк

Арсеній Яценюк

Приїзд Франка-Вальтера Штайнмайєра є нагодою запитати у партнерів України про комерціалізацію цінностей у геополітиці.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав колишній прем'єр-міністр України, лідер політичної сили "Народний фронт" Арсеній Яценюк.

"Сьогодні в Україні розпочинається візит  Федерального президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмайєра. Чимало останніх подій у відносинах між європейськими столицями та Москвою викликають тривогу і потребують роз’яснення. Наше найважливіше запитання стосується комерціалізації цінностей, з якими завжди асоціювали провідних партнерів у Європі. І Україна має право на таке запитання. Нам важко пов’язати цінності Об’єднаної Європи із наміром німецьких колег реалізувати з путінською Росією проект "Північний потік-2"" – констатував Арсеній Яценюк.

Політик переконаний, що цей задум ніколи не мав комерційного характеру. Це є проект геополітичної корупції з боку Росії, що здатний завдати непоправної шкоди стратегічним інтересам усієї Європи.

"Не менш непросто нам зрозуміти доброзичливу манеру і заохочуючі жести, які позавчора демонстрував у Санкт-Петербурзі Президент Франції Еммануель Макрон у розмові з вбивцею, на руках якого невинні життя пасажирів рейсу MH17 і понад десяти тисяч невинних українців.

Окрім ясності стосовно "Північного потоку-2", ми б хотіли почути від наших партнерів, яким чином сприймати багатомільярдну інвестицію французької компанії Total у російську економіку?," – цікавиться Яценюк.

"Нам також хотілося б зрозуміти, що мав на увазі Президент Макрон, коли сказав, що «визнає роль, яку вибудувала Росія для себе у найближчому оточенні та в деяких інших регіонах світу...»

Нам не здалося? Світ справді почув слова про «визнання ролі Росії»? Яку саме роль Росії світові варто, відтак, визнати і, очевидно, прийняти? Роль вбивці, ката і загарбника? Яким чином нам слід зрозуміти слова Президента Франції про те, що «м’яч» знаходиться й на боці України? Невже? І якщо є відповідь на ці запитання, то хотілося б почути й реакцію на інші. Які саме цінності підтримують німецькі та французькі капіталовкладення в економіку Росії? Як такі дії відповідають санкційній політиці Заходу проти держави, яка свідомо порушує міжнародні норми і принципи? Можливо, це допоможе вплинути на режим Президента Путіна? Можливо, це зупинить агресію Росії проти України та Заходу?

Можливо, це допоможе зупинити репресії проти українців та кримських татар на окупованих Росією територіях, а нам усім – звільнити Олега Сєнцова та інших наших полонених? Можливо, це поверне в Росію демократію та здоровий глузд? Я вельми сумніваюся, що така політика допоможе у цьому. Але я не сумніваюся, що правда – на стороні України. Для нашого народу Об’єднана Європа - це не проект бізнесу та комерційних інтересів. Для нас Об’єднана Європа – це цінності та принципи, які хочемо досягти.

Хочу вірити, що наші партнери розуміють мою думку. Комерційний торг з Путіним – це не лише драматичний прорахунок, це принижує Європу. Це – підрив основ європейської безпеки. Саме цю безпеку сьогодні захищає Україна".

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.