Зміст статті

21 червня 2018

Дронографія Львова: Церква Пресвятої Трійці

Церква Пресвятої Трійці (УГКЦ) на Сихові.

Церква Пресвятої Трійці (УГКЦ) – єдина автентична дерев'яна церква у Львові XVII ст., яка знаходиться на вулиці Садибній, 1-А, що на Сихові.

Церкву збудували мешканці села Сихів у 1654 році. Дерев'яний одноверхній храм складений із соснового зрубу, стоїть на кам'яному фундаменті і вкритий дахом чотирисхилої форми. Вхідні двері надзвичайно низькі, заледве півтора метри. Тому, щоб потрапити всередину, слід вклонитись.

Храм відомий оригінальним стінописом другої половини XVII століття. Це одна з небагатьох церков Західної України, яка має рослинний орнамент в який вписані зображення трьох святих воїнів: Теодора Тиронського, Юрія Переможця та Дмитрія Солунського. Крім воїнів зображені і біблійні сюжети: Розп'яття, Благовіщення та інші. Баню храму прикрашає унікальний образ Христа Пантократора. Це рідкісна мистецька пам'ятка, яка увійшла в каталоги багатьох видань світу.

У 1870-х рр. до церкви прибудували притвор, а також підвели підвалини. На подвір'ї знаходиться і стара капличка, де відбувається храмове свято, яке припадає на другий день Зелених Свят. Празник церкви відвідували: блаженніший  Любомир Гузар, владика Юліан, отець Вороновський та інші. У 1928-1941 роках у церкві Пресвятої Трійці служив о. Андрій Іщак, відомий також як науковий діяч. Він  загинув від рук енкаведистів в 1941 р. і його поховали на місцевому цвинтарі неподалік від церкви. Папа Іван Павло II під час свого візиту до Львова 2001 року проголосив його блаженним.

Після Другої світової війни церкву зачинили. У 1971 році храм покрили гонтом, а 1974 року його передали Львівській картинній галереї для створення музею. З цього моменту розпочалась робота по реставрації розписів церкви. У 1989-1990 роках храм передали громаді УГКЦ, яка провела реставраційні роботи з покрівлею даху, відновила паркан та впорядкувала територію. У 1994 році розпочалось відновлення живопису церкви. У 1996 році у церкві встановили іконостас у неовізантійському стилі. Повна реставрація храму св. Трійці та іконопису завершилась у 2009 році.

У церкві Пресвятої Трійці щодня відбуваються Богослужіння. При церкві існують кілька хорів, зокрема й молодіжний,  катехитична школа для дітей молодшого та  старшого шкільного віку, марійська і вівтарна дружини, матері молитви та навчання для молодят.

За матеріалами сайтів: photo-lviv.in.ua та velychlviv.com

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.