Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Проект Петра Гронського

проекту "Разом за природу"

Понеділок, 25 червня 2018, 17:27

У Моршинському парку восени встановлять нову скульптуру

Проект Петра Гронського

Це буде голова рисі, що п'є воду.

Про це повідомляють організатори всеукраїнського проекту "Разом за природу". Проект має привернути увагу до проблеми зникнення рідкісних тварин з екосистеми Карпат та створити новий туристичний символ міста.

22 червня журі на чолі з куратором одного з найвідоміших музеїв світу – лондонського Victoria and Albert Museum Мелісою Хамнетт (Великобританія) оголосило переможця конкурсу «Символ Карпат» всеукраїнського проекту "Разом за природу". Проект Петра Гронського "Відображення" обрали найкращим серед 80 претендентів. Автор отримає грошову винагороду – 80 тисяч гривень, а скульптуру за його проектом восени встановлять у Моршинському міському парку.

"Відображення" — сучасна робота у формі голови рисі з полімеру, скловолокна, полімерної фарби та нержавіючої сталі висотою близько 4 метрів. Вона має бути встановлена у фонтані або штучному озері, завдяки чому виникає враження, ніби рись дивиться на своє відображення у воді. Робота Петра Гронського зрозумілою для всіх мовою мистецтва нагадує про екологічні проблеми Карпат, адже рисей, які живуть у карпатських лісах, залишилося усього 350, і з кожним роком ця цифра зменшується.

 "Як довго без захисту людини рись буде бачити своє відображення у воді карпатського струмка? Саме до такого питання має привести глядачів мій проект. Я прагнув створити не фотографічний, а узагальнений образ рисі, який має гармонійно вписатися в ландшафт старого парку та привабити туристів до Моршина. Відомі приклади, коли поява навіть однієї сучасної скульптури змінювала життя маленьких містечок. Наприклад, у німецькому Мюнстері в 1975 році встановили скульптуру Джорджа Рікі. Це стало початком всесвітньовідомого фестивалю cкульптур, який відтоді проходить там регулярно", — пояснює свій задум Петро Гронський.

Користувачі соціальної мережі Instagram також обирали переможця конкурсу у номінації "Приз глядацьких симпатій". Найбільше лайків на сторінці "Разом за природу" зібрав проект Марії Маркович "На межі", за який авторка отримає приз 10 тисяч гривень.

Нагадаємо, конкурс на нову скульптуру в Моршинському парку оголосили  у квітні. Торік у місті встановили  авангардну скульптурну групу.

Тепер ви можете стежити за новинами Варіантів на Telegram-каналі.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.