Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Конституція

Станiслав Юрченко RFE/RL

Середа, 27 червня 2018, 18:40

У Львові обговорили Конституцію як суспільний договір між українцями

Конституція

Науковці, громадські та політичні діячі висловились щодо значення Конституції.

Сьогодні у Львові провели круглий стіл присвячений Дню конституції на тему "Нова Конституція як суспільний договір між українцями", – про це повідомляє кореспондент Варіантів.

У цьому круглому столі взяли участь кандидат технічних наук, доцент, ЛНУ ім. Івана Франка Володимир Фірман, доктор юридичних наук, професор Володимир Макарчук, викладач Львівського правничого коледжу Маркіян Федоренко, блогер і політичний оглядач Юрій Ситник. Модерував кругли стіл голова Львівської обласної партійної організації ВО "Батьківщина", доктор юридичних наук Михайло Цимбалюк.

"Це неправильно, коли громадяни забувають про свої обов'язки, пам'ятаючи лише про права. У зв'язку з подіями на Сході, у Криму, слід говорити про те, що права невід'ємні від обоязків. Демократія – це хвороба, яку треба пережити. Я все ж вірю в те, що Україна збережеться, Конституція України – це тільки інструмент, який має допомогти нам в цьому", – переконаний Володимир Макарчук.

Володимир Фірман заявив про проблему трактування політиками Конституції на власний розсуд:

"Одні й ті ж депутати читають Конституцію і трактутують її залежно від своїх поглядів. Як на мене, вона повинна бути як таблиця множення: коли 2×5 - це 10, так і 5×2 також 10."

Юрій Ситник констатував:
"Наша влада дуже ревниво ставиться до будь-яких питань, що стосуються Конституції, при тому що Конституцію слід було виконувати цією владою. Коли ми говоримо про зміни до Конституції, які мають бути, відповідати умовам, в яких є Україна. Ми маємо напівлегітимну систему влади з грубим порушенням Конституції. Це треба виправляти. Народ у нас хороший, а з політиками треба розбиратися."

Маркіян Федоренко зауважив, що необхідно активніше залучати до політичної діяльності молодь:

"Так, є проблема – молодь на вибори не ходить, натомість, бабусі голосують за кілограм гречки. Їхати за кордон – не вихід, якщо ви хочете наближати Україну до європейського шляху. Вся наша нація – і бабусі, і молодь має обрати шлях змін на краще. Важливо, щоб саме українці змінювали та розбудовували правову державу".

За словами Михайла Цимбалюка, не варто забувати й про те, що війна, в якій перебуває Україна, ставить нові виклики. Він наголосив на тому, що в таких умовах у нас відсутній механізм надання і позбавлення громадянства, адже Конституція створювалась у мирний час  та не передбачала такі випадки. Також він вважає, що потрібно змінювати політичну еліту.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.