Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Юліан Чаплінський

П'ятниця, 13 липня 2018, 18:08

Чаплінський плекатиме у Пелчинському ставі пишногрудих качечок

Юліан Чаплінський

Депутати Львівської міськради погодили втілення ідеї фікс головного архітектора Львова Юліана Чаплінського.

Сьогодні, 13 липня, на пленарному засіданні сесії Львівської міської ради депутати погодили детальний план території в районі вул. Вітовського, Сахарова та Болгарської. Як повідомляє zaxid.net, за відповідну ухвалу під час засідання сесії проголосували 37 депутатів.

Новий проект передбачає відновлення Пелчинського ставу, створення інноваційного простору на території старого трамвайного депо та реконструкцію дорожньої розв'язки. План охоплює частину вул. Вітовського, вул. Героїв Майдану, Коперника та перехрестя цих вулиць з вул. Сахарова і Нечуя-Левицького. 

На вулиці Вітовського детальний план території передбачає відновлення Пелчинського ставу, як історичної водойми, для чого потрібно буде змінити розташування проїзної частини та трамвайної колії, змістивши її у бік цитадельної гори. 

Також в плані передбачено реконструкція транспортної роз'язки на перехресті вул. Сахарова – Вітовського – Коперника – Нечуя-Левицького – Героїв Майдану. Зокрема, продовження односторонньої трамвайної колії вулицею Коперника.

Крім того проект передбачає створення нового креативного простору на основі трамвайного депо. Проект відновлення Пелчинського ставу є ідеєю головного архітектора Львова Юліана Чаплінського, який таким чином хоче рятувати перехрестя Вітовського, Коперника, Сахарова й Героїв Майдану від регулярних потопів.

Довідка: Пелчинський став у підніжжі Познанської гори вже у XVI ст. був власністю родини Пелків, звідси – назва. З ініціативи генерала кавалерії, заступника головнокомандувача збройними силами Галичини графа Йогана-Карла Фреснеля у 1820 р. став почали використовувати як військовий басейн та школу плавання. Вже наступного року арх. Вільгельм Шмідт спорудив будинок купальні, біля котрої було поставлено кам'яного лева XVIІІ ст. Взимку став служив ковзанкою. У 1915 році російські військові спустили воду з Пелчинського ставу, відтоді він припинив існування. В 1921 році його було остаточно засипали та випрямили вулицю Пелчинську (Вітовського), яка досі огинала став.

візуал проекту: tvoemisto.tv

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.