Петро Яцишин,  31 липня 2018

Василь Амельченко: Завдяки нам країна перетворитися на великий будівельний майданчик

Розмова зі заступником лідера радикальної партії Олега Ляшка з партійного будівництва Василем Амельченком.

У розпал літніх канікул до Львова з робочим візитом завітав перший заступник голови бюджетного комітету ВРУ, заступник лідера радикальної партії Олега Ляшка з партійного будівництва Василь Амельченко. Варіанти поспілкувалися з політиком на теми виборів, партійного будівництва та бюджетних перспектив.

Яка мета Вашого дводенного візиту на Львівщину?

Наша депутатська робота без зворотного зв'язку не має сенсу, якщо ти не знаєш чим обертається для людей натискання на зелену чи червону кнопку в сесійній залі Верховної Ради України. Депутат має їхати до людей звітувати за свою роботу.Під час візитів в регіони вдається поєднати депутатську роботою з партійною. Мені не байдуже як сьогодні працюють місцеві партійні осередки, де активісти потребують доброго слова, методичної допомоги. Разом з головою Львівської обласної парторганізації Миколою Іщуком допомагаємо їм формувати команду, дбаємо про позитивний імідж команди Ляшка на Львівщині. Це важливе і складне завдання, адже Олег Ляшко – державний діяч і на місцях його команду мають формувати авторитетні політики, які б підсилювали імідж лідера, доносили до людей наші ініціативи та дбали про результат. Сильний лідер – це важливий складник успіху політичного проекту. Проте національний лідер обов'язково повинен мати якісні професійні команди на місцях.

Хочу подякувати Миколі Іщуку, який ретельно підійшов до формування команди ляшківців на Львівщині. Бо попереду нас чекають вибори, сподіваюсь, що це будуть чесні змагання, їхні результати нікому не вдасться сфальсифікувати. Отож ми зможемо донести до виборців свої програми та відзвітуватись за свої успіхи. Я б хотів, щоб нас підтримували люди, які, по-перше, вірять в Олега Ляшка. Віра в лідера – це те, що мене свого часу привело в команду Олега Ляшка. Я познайомився з ним в 2004 році, ми разом працювали в команді Віктора Ющенка на виборах в Чернігівській області. Опісля того,  як вже президент Ющенко призначив мене головою Сосницької РДА, мені разом з Олегом Ляшком вдалося реалізувати проект зі залучення державного фінансування газифікації десяти населених пунктів. Уявіть собі, люди мріяли про це роками. Всі обіцяли, але лише нам вдалося це зробити. Літні люди й сьогодні нам за це дякують.

Які проекти з ініціативи фракції Радикальної партії Ляшка реалізують на Львівщині коштом державного бюджету?

Досить часто, виборці, коли дізнаються про те, що я є першим заступником голови бюджетного комітету Верховної ради, розглядають мене як дядька з лантухом грошей і, звичайно, звертаються за допомогою. Варто пояснити, що суб'єктом подання до Кабінету міністрів пропозицій щодо фінансування є лідер партії, голова фракції Олег Ляшко і саме завдяки його наполегливості нам вдається добитися реакції уряду на наші пропозиції. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман  на останньому засіданні парламенту звернувся особисто до Олега Ляшка і подякував йому єдиному, як голові фракції, за державницьку позицію. Було приємно сидіти в залі і відчувати себе частинкою команди, яка будує країну, яка творить, яка робить все, щоби максимально допомогти тим же керівникам громад. Бо вони звертаються до нас, коли втрачають надію отримати підтримку на місцевому рівні. За тим всім стоїть колосальна робота і відповідальність кожного члена фракції та кожного партійця.

Коли ми повертаємося до Києва після візитів в регіони, то звітуємо перед лідером і фракцією про те, як відбувається підготовка до проектів, їх реалізація, якою є солідарна участь громад, чому місцева влада не надала допомоги в кожному конкретному випадку, хто з місцевих партійців курує і долучається до проекту допомоги, надаючи консультації щодо оформлення документів, займаючись листуванням. Всі проекти треба затвердити в  уряді і в профільних комітетах парламенту, а також прослідкувати за цільовим використанням грошей. Наприклад, у селі тече дах школи. Гроші невеликі, але виділити не знайшлось кому. Олег Ляшко, натомість, вважає саме такий проект пріоритетним, бо якщо немає даху, то не вартує говорити й про все інше. Дитячі будинки, школи, садочки, всі інші об'єкти соціальної інфраструктури мають виглядати гідно. Як дитячий будинок в Буську, який відремонтували за нашого сприяння і з ініціативи депутата-ляшківця райради Володимира Пристача. Завдяки його зусиллям цей будинок повністю відремонтували всередині. Під час візиту в цей дитячий інтернат Олег Ляшко побачив, що ззовні будинок залишився обшарпаним. Отож з'явилось бажання завершити ремонтні роботи, щоб дитинка, яка опинилась у складних життєвих обставинах, відчувала, що держава створила їй всі умови для того, щоб не почуватись знедоленим.

Вважаю, що солідарна форма реалізації соціальних проектів, коли об'єднуються зусилля громад, місцевого самоврядування і держави – це найкраща форма вирішення проблем. Саме такі проекти, першочергово, підтримує наша партія. І якщо Ляшко пообіцяв, що він долучить кошти до проекту, то всі знають, що він виконає свою обіцянку. Ми звітуємо за кожний свій крок перед людьми, зустрічаємось з ними, роз'яснюємо як просуваються справи. Маємо вже на сьогодні багато відремонтованих садочків, дитячих будинків, шкіл по всій Україні. Разом з тим цього року пріоритетним для нас була програма заміни дахів, тому що якщо тече дах, внутрішній ремонт вже не зробиш. У Бродівській центральній районній лікарні та в дитячому садочку міста Броди цього року замінять дахи. Це великі проекти на суму майже два мільйони кожний. Але це необхідно зробити саме зараз, тому що практично верхні поверхи цих установ не придатні для роботи.

Фонд регіонального розвитку Львівщини, яким розпоряджається голова Львівської облдержадміністрації, сьогодні становить 200 мільйонів гривень, фонд Радикальної партії Ляшка – лише 15 мільйонів гривень на всю Львівську область. Тобто ці цифри не до порівняння. Ми не можемо ремонтувати дороги за владу. Ми лише можемо контролювати те, як влада це робить і наполягати на тому, щоб вона робила це якісно, з довготривалою гарантією. Задля цього нам треба змінити психологію законодавства, тому що ми звикли і гадаємо, що той хто зробить дешевше, зробить також й якісно, але так не вдається. Як правило, скупий платить двічі і саме це й стається з ремонтом доріг. Ми повинні зробити все для того, щоб залучити солідні фірми, збільшувати капітальний видатки з державного бюджету. Країна має перетворитися в великий будівельний майданчик. Так вважає наш лідер Олег Ляшко. І це єдиний вірний курс, тому що українці не повинні шукати роботу закордоном.

Роботи достатньо вдома, необхідно привести до ладу та модернізувати усію дорожню інфраструктуру. Львівщина є в лідерах за цим показником. І це, не в останню чергу, завдяки зусиллям нашого бюджетного комітету. Саме у Львові відбулось перше виїзне засідання бюджетного комітету, де я головував.  Тоді керівництву області вдалось переконати членів комітету, що Львівщина – це візитівка України. Якісні дороги сприяють розвитку туризму, адже це перше враження від країни у іноземців, які на автомобілях перетинають наш державний кордон. Ми це розуміємо і тому вважаємо за необхідне підтримувати Львів, Івано-Франківськ і Ужгород в питанні розбудови дорожньої інфраструктури.

Коли варто очікувати ухвалення закону "Купуй українське! Плати українцям!", який пройшов вже перше читання в парламенті?

Ще задовго до створення своєї партії Олег Ляшко, як народний депутат, відвідав Нагуєвичі. Від мешканців він довідався, що один з президентів колись пообіцяв газифікувати Нагуєвичі, але не виконав свою обіцянку. Тоді Олег Ляшко все зробив, щоб держава виділила субвенцію на газифікацію села Нагуєвичі. Але в 2010 році його виключили з фракції лише за те, що він міг Юлю назвати Юлєй і міг сказати: "Юля, ти не права!"  Його позбулися, тому що він мав завжди свою точку зору і був ефективним, як менеджер, у вирішені питань.Ляшка просто бісить ділова імпотенція, якою сьогодні страждають чиновники всіх рівнів. У нього є класний вислів: "Василь, негайно треба це питання вирішити. Негайно". І ти мусиш все зробити для цього, тому що він дуже вимогливий до себе і до своїх підлеглих. Вважаю, що таким й має бути президент, він повинен знати як заставити армію чиновників працювати.

Я в команді Ляшка вже майже 15 років і жодної хвилини не пожалкував, що в мене такий лідер, що я є членом команди, яка постійно будує країну. Коли Ляшко, як народний депутат, працював на Чернігівщині, він знав чим живе кожне село і кожне місто. Якщо він обіцяв вирішити проблему, то люди знали, що він обов'язково це зробить. Навіть ще цього року ми виконуємо обіцянки, які не з нашої вини накопичились в минулі роки. Вважаю, що саме такою має бути і влада, щоб люди знали, що вони мають підтримку і надію на життя громади, і надію на особисте життя. Ми повинні зробити життя людей гідним, перетворити всіх українців у внутрішніх інвесторів, щоб ми купували нашу ковбасу, український сир, одяг, взуття тощо. А український підприємець, який відчув  попит, відразу відреагував пропозицію. Важливо, щоб сьогодні, ремонтуючи соціальні об’єкти за державні кошти, купували вікна, що виробляються у Львові. І у Львові повинні за гроші громади купуватись трамваї, які виготовляє "Електрон", а не вживані європейські.

Повинен діяти закон: "Купуй українське! Плати українцям!" Він не вирішить всіх проблем, але закладе основу для підприємців, щоб вони зрозуміли, що держава є їхнім партнером. Нехай дія цього закону на 10-15 відсотків залежатиме від держзамовлень, але це – теж інвестиція. Наприклад,  перинатальний центр у Львові. Гроші на його реконструкцію виділили з ініціативи бюджетного комітету, після того, як на його засіданні керівництво області озвучило проблеми, пов'язані з його ремонтом. Вже запрацювала перша черга і там народжуються немовлята. Сподіваюсь, що львів'яни отримали сучасну установу, яка надаватиме якісні медичні послуги.

Як ляшківці долатимуть вето президента на закон про кримінальну відповідальність за контрабанду лісу?

Насамперед – законним шляхом. Олег Ляшко – прихильник еволюційного розвитку країни і завжди наголошує, що владу треба міняти лише шляхом виборів, а поміж виборами треба активно працювати, не прогулювати засідання парламенту та комітетів. Якщо ж робота депутата не задовільняє, то його треба виганяти. І в такій спосіб треба змінювати владу. В кулуарах Верховної ради України Ляшка називають "директором парламенту", тому що всі підходять до нього радитися. Підозрюю, що сьогодні ведеться серйозна робота з керівниками фракцій і з окремими позафракційними депутатами щодо долання вето, однак це не афішується. Якщо ж ми не подолаємо вето, то будемо приймати радикальні рішення, підемо, наприклад, до президента. Народні депутати мають таке право, і я, сподіваюсь, що він дослухається до наших аргументів.

Коли піднявся тарифний Майдан, ми в такий спосіб ходили до Яценюка і пояснили, що не варто піднімати тарифи. Іншими словами, будемо боротися всіма способами за подолання вето, бо необхідно припинити контрабандний вивіз лісовини, який ставить Україну на межу екологічної катастрофи. На жаль, займаються цим передусім державні і комунальні лісгоспи. Відправляючи якісну деревину в незаконний спосіб закордон, вони тим самим позбавляють українські деревообробні підприємства сировини, а відтак і залишають без робочих місць та зарплати людей, підривають екосистему Карпат. Тому ми обов’язково будемо боротися проти цих чиновників.

В липні вперше за останній час відбулась затримка з виплатами пенсій частині населення. Чи варто пенсіонерам хвилюватися?

У держбюджеті-2018 передбачено 142 мільярдів гривень на дотації Пенсійному фонду, щоб повністю забезпечити виплати пенсій. Зрештою, таке дотування є помилковим. Однак без дотацій Пенсійний фонд не справляється вже з 2004 року.Коли в липні виникла затримка з виплатою пенсій, то Олега Ляшка запросили на один з телеканалів. Ведучий спитав його про ситуацію із затримкою пенсій і Ляшко прямо в ефірі зателефонував прем'єр-міністру та поінформував його про цю ситуацію. У відповідь Володимир Гройсман запевнив, що не знав про цю проблему. І буквально наступного дня я вже бачив зовсім іншу телевізійну картинку, де прем'єр-міністр, члени уряду та керівник Пенсійного фонду вирішували це питання. Отож Гройсман відразу зреагував і віддав відповідні доручення. Сподіваюся, що сталась технічна затримка.

Але такі затримки неприпустимі, оскільки пенсії не такі вже й великі, щоб не знайти можливості їх виплачувати. Вони де-факто настільки маленькі, що іноді пенсіонер живе від пенсії до пенсії, купує лише харчі, ліки та сплачує комунальні платежі. От це є значно більшою проблемою. 142 мільярди гривень у держбюджеті має бути достатньо, щоб наші пенсіонери не хвилювалися. Однак, якщо касовий розрив, який відбувся, не ліквідувати, то можливі інші проблеми. На жаль, ніхто не каже про це публічно, щоб не викликати паніку. Українська економіка не виконує план надходжень до держбюджету. На сьогодні виконали лише 97 відсотків від запланованого. Саме через останнє уряд схаменувся і почав боротись активно з контрабандою на митницях. Хоча ми, члени Радикальної партії Олега Ляшка, вже понад два роки намагаємось звернути його увагу на проблему корупції на митниці. Однак лише тоді, коли стало зрозумілим, що держбюджет під реальною загрозою, влада почала казати: давайте боротися з контрабандою.

Протягом багатьох років не вирішується проблема погашення заборгованості зарплат шахтарям. Це недолік бюджетної політики чи проблема в іншому?

Фракція Радикальної партії Олега Ляшка є ініціатором ухвалення змін до бюджету, де передбачили виділення 1,4 мільярди гривень для державних шахт. Ми також зробили все можливе, щоб цей закон ухвалили в бюджетному комітеті і винесли його на розгляд Верховної Ради. Однак схоже, що спікер парламенту є несамостійною людиною і тому ухвалення закону блокувалось нібито через те, що уряд не спромігся знайти фінансів на забезпечення його виконання. Лише тоді, коли шахтарі жорстко поставили вимогу погашення заборгованості, то в Кабміні швиденько знайшлись 1,4 мільярди гривень, і це відкрило зелене світло для ухвалення закону про їхнє виділення. Але це тимчасова міра, яка дозволить лише заспокоїти учасників протесту.

Наші заклики до уряду та міністра енергетики Насалика навести порядок у вугільній галузі  так і залишаються непочутими. Перш за все, ми вимагаємо припинити закупівлю закордонного вугілля. Паралельно необхідно взятись за модернізацію державних шахт, а не чекати поки їх усі приватизують. Необхідно вкладати державні кошти в їхнє переобладнання, а не лише покривати зарплатні борги, шукати інвесторів, ефективних менеджерів, підвищувати кваліфікацію шахтарів. З огляду на такі міркування, ми вважали за необхідне підтримати шахтарів в питання виплати заборгованості, бо сподіваємось, що за цим зроблять й всі інші важливі кроки щодо виведення вугільної галузі з кризи. Сподіваюся, що виділених коштів вистачить, щоб модернізувати хоча б частину шахт та вивести їх на прибутковий рівень.

Якою є позиція Радикальної партії Ляшка щодо формування ЦВК? Чи досягнуть у парламенті консенсусу щодо цього питання?

Президент намагається сьогодні зробити ЦВК під себе і ми ж вважаємо, що це шкодить державним інтересам. ЦВК відіграє важливу, але технічну роль у виборчому процесі. Її члени підняттям рук узаконюють результати виборів, які отримують від округів та виборчих дільниць. Скидається враження, що Порошенко добивається, щоб ЦВК повторила долю "підрахуїв" Януковича. Так не повинно бути. Президент не має права навіть про це думати. Він має бути найкращим менеджером та комунікатором всіє влади. Він має робити з ворогів друзів та партнерів, він має будувати країну. Іншого шляху немає. Він не повинен слухатися своїх чиновників, адже саме останні, задля збереження своїх посад, штовхають його на протиправні дії. Тому ми не допустимо маніпуляцій навколо ухвалення в парламенті питання про склад ЦВК.

фото: reproduction.lviv.ua

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.