Оля Вишня,  4 жовтня 2012

Оленка Городецька : З непотрібних матеріалів виходять гарні тваринки, писанки, ангелики, все, що забажаєш

Цими вихідними у Львові відбудеться перший фестиваль вуличного мистецтва, де зберуться не лише художники графіті, вуличні музиканти, а й майстри хендмейду, яких у Львові останнім часом стає щораз більше. Чому люди починають займатись хендмейдом розповіли Оленка Городецька та Тарас Кеб.

 

ol1Тарас свого часу викладав в одному з вищих навчальних закладів, але згодом почав займатись мистецтвом та дизайном, а Оленка прийшла до цього після народження синочка Гаврилка. До цього вона працювала науковим співробітником у Бібліотеці ім. В. Стефаника.

Оленка: У нашій сім'ї головний хендмейд митець, натхненник – Тарас. І засновник нашого товариства.

Тарасе, яка була причина змінити фах?

Тарас: Не хочеться згадувати про попередні роботи.
Оленка: Кеба завжди хотів малювати, але не наважувався.

З чого все почалося?

Тарас: Почалося все з міфології, почав малювати картини, а потім іншим зацікавився – прикраси пробував робити, і ліпку, пап'ємаше, іграшки, працю з деревом, тканиною. До картин робив м'які рамки з тканин. З глини трошки ліпив. Але для нас це не якісь утилітарні речі, всі наші роботи пов'язані, базовані на нашій міфології. Це все переважно доповнення до живопису.

Оленко, а як ти почала займатись хендмейдом?

Оленка: Я почала шити, коли Гаврило народився. Понашивала ангеликів, їх забрали в галерею до Києва і всіх продали одразу. Це дуже цікава робота, з непотрібних матеріалів виходять гарні тваринки, писанки, ангелики, все, що забажаєш.

Я аплікаціями спочатку зацікавилась, а потім подумала зробити витинанку з тканини. Коли роблю, думаю, що кожна тканина може бути з різних країн світу, цікаво чия вона і звідки саме. ol2

Що надихає?

Оленка: Мене Кебас надихає і допомагає, радить, який колір туди поставити, який сюди. Він по композиції знаток. У Тараса талант розповсюджується на всі частини життя.

Квартира наша була стандартного планування, а він зробив на стільки цікавий дизайн, що у квартирі приємно жити, навіть, якщо вона маленька. І він тоді не знав основи дизайну.

Тарас: Я хотів зробити фартух з плитки, але не було так багато часу і я намалював картину на стіні.

У чому особливість вашого хендмейду?

Тарас: Ми не робимо звичайний хендмейд, тут все пов'язано з одною річчю, з власною міфологією, з нашим світоглядом.

Чи добре продаються ваші роботи, чи є попит?

Оленка: Є прихильники, купують по кілька картин, просять Кебаса намалювати щось.

Часто критикуєте роботи один одного? 

Оленка: головний критик – Гаврилко, наш синок. Ми йому показуємо найперше наші роботи і дивимось як він реагує.
Тарас: Сам себе критикую, коли зробив роботу і планую наступну робити, враховую якісь мінуси, хочеться щось інакше зробити. 

П. С. Більше робіт художників можна побачити тут

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.