Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Вибори

УНІАН

Середа, 8 серпня 2018, 12:45

Невирішене питання Донбасу матиме вплив на прийдешні вибори, – експерти

Вибори

У Львові обговорили значення російської військової агресії на Донбасі щодо парламентських і президентських виборів 2019 року.

 Про це вчора йшлося у Львові на засіданні громадського прес-центру "Вибори -2019".

Станіслав Федорчук, голова правління ГО "Українська народна рада Донеччини та Луганщини", політолог зауважив, що є важливим питання виборчого права внутрішньо переміщеним громадянам:

"Дуже важливим є питання мільйонів тих виборців, які виїхали з Донбасу через війну. Попри те, що відбулось багато заходів на цю тему, питання виборчих прав внутрішньо переміщених людей досі є у підвішеному стані. Йдеться про те що ці громадяни досі не мож брати участь у місцевих виборах. Як на мене це демонстрація ставлення до них і до самого Донбасу. Ми чудово розуміємо, що частина цих людей живе постійно і є частинами громад наслених пунктів, у яких вони зараз живуть. Надання їм виборчих прав це важливо, – аби вони мали своїх представників у випадку проведення парламентських виборів за змішаною (мажоритарною) системою."

Іван Стецькович, заступник голови Львівської обласної партійної організації ВО "Батьківщина" констатував:

"Ми пропонуємо повертатися до наших гарантій, "Будапештського формату", бо Мінські угоди нікого не зобов’язують. Президент, який відповідає за зовнішню політику, безпеку, за тих 5 років зробив надто мало. Який варіант вирішення питання донбасу – наразі незрозуміло. Але на превеликий жаль до нас майже ніколи не прислухаються."

Політолог Ігор Танчин припустив, що питання майбутнього Донбасу стане одним із найважливіших питань, що впливатиме наступного року на вибори.

Політики пропонуватимуть різні сценарії, серед яких і відокремлення окупованих територій, "замороження" ситуації у тому стані, що зараз і створення "миру будь-якою ціною".

"Але мир будь-якою ціною – це евфемізм, яким замінюють слово "капітуляція". Це коли ми отримаємо у Верховній Раді бандитів, які в нас зараз стріляють. Тоді ми будемо мати у парламенті не просто проросійське лобі, а чітко антиукраїнську силу", – пояснив Ігор Танчин.

Редактор інформаційних продуктів руху "Сильні громади" Павло Островський зауважив, що на виборців Донбасу мають вплив політики-члени колишньої "Партії регіонів". У них, зокрема, є місцеві й загальноукраїнські медіа. Павло Островський припустив:

"Можливо, під час президентських виборів об’єднаються екс-регіонали. І якщо вони виставлять єдиного кандидата, то ризик виходу в другий тур проросійського кандидата значно зростає. А це – тривожна тенденція.

Колишні регіонали, які зараз входять до різних партій, мають підтримку мешканців. "Опозиційний блок" та "Наш край" ведуть партійну роботу, використовують медіаресурси та отримують певну прихильність. Також працює Блок Петра Порошенка, але це партія, що уособлює владу і має певний адміністративний ресурс."

Тепер ви можете стежити за новинами Варіантів на Telegram-каналі.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.