Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

азс ОККО

Четвер, 23 серпня 2018, 13:18

СБУ звинувачує "ОККО" у фінансуванні окупантів, мережа спростовує

азс ОККО

Служби безпеки України нарахувала майже 20 АЗС мережі "ОККО" на окупованих територіях. Мережа заявила, що не забезпечує їх роботу.

Вчора прес-центр Служби безпеки України повідомив про виявлення механізму фінансування окупаційної влади АР Крим та псевдодержавних утворень терористичної організації "ДНР" через незаконне функціонування мережі автозаправних станцій на тимчасово окупованій території України.

Правоохоронці встановили, що деякі українські комерційні структури організували протиправну схему зі збереження контролю над діяльністю мережі АЗС на тимчасово окупованих територіях АР Крим (щонайменше 9 станцій) та Донецької області (близько 10 станцій). Управління підприємницькою діяльністю автозаправних станцій здійснювалось менеджментом материнської структури. З отриманих прибутків від реалізації продукції АЗС ділки сплачували до "бюджетів" окупаційних адміністрацій так звані "податки". За інформацією спецслужби, частина продукції вказаних АЗС використовувалась для забезпечення псевдодержавних утворень. Під час проведення обшуків в офісних приміщеннях та за адресами проживання фігурантів провадження співробітники СБУ виявили печатки фірм, на які оформлювались зазначені АЗС, а також  документи та комп’ютерну техніку, що підтверджують протиправну діяльність. Тривають слідчі дії. 

Також вчора на офіційному сайті мережі "ОККО" оприлюднили заяву концерну "Нафтогаз" щодо обшуків, які відбулись  21 серпня у Львові та Києві. У заяві йдеться, що працівники СБУ провели обшуки офісів та особистих помешкань окремих посадових осіб ПАТ "Концерн Галнафтогаз" (мережа АЗС ОККО) в рамках кримінального провадження (на стадії досудового розслідування) за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України "Фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України".

Обшуки офісів тривали загалом 21 годину, чим фактично паралізували роботу компанії. Суть звинувачень Служби безпеки України полягає у тому, що концерн нібито продовжує вести бізнес на тимчасово окупованій території Донецької області (у т. зв. "ДНР") та АР Крим.

У концерні наголошують, що починаючи з 2014 року, компанія не працює на тимчасово окупованих територіях. Автозаправні комплекси "ОККО" на території т. зв. "ДНР" були розграбованими, а деяких випадках знищеними, відтак повний контроль над ними втрачено. Доля цих АЗК із об’єктивних причин залишається для керівництва невідомою. Концерн не експлуатував та не експлуатує автозаправні станції на вказаній території. При цьому, згідно з українським законодавством та відкритими публічними реєстрами, "Галнафтогаз" з міжнародним інвестиційним фондом ADM Capital й надалі залишається власниками цих автозаправних комплексів, які придбали чи збудували до подій 2014 року. Більшість із зазначених автозаправних комплексів передані в іпотеку Міжнародній Фінансовій Корпорації (група Світового банку) в рамках залучення концерном іноземних інвестицій для розвитку мережі АЗК у даному регіоні до 2014 року.

АЗК ОККО, які були розташовані в Криму, ще у 2014 році передані в оренду іншій компанії. "Концерн Галнафтогаз" припинив постачання пального та інших супутніх товарів для цих АЗК, а також більше не забезпечує їх функціонування. При цьому, наголошується, що ми компанія не надавала права (ліцензії) використовувати торгову марку "ОККО" на території АР Крим у будь-який спосіб. Відповідно до відкритих публічних реєстрів України компанія продовжує залишатися офіційним власником АЗК, які вона набула до 2014 року у встановлений законом спосіб на території Криму.

Загальна сума прямих збитків, котрі зазнала компанія в результаті тимчасової окупації окремих територій України становить близько 80 млн доларів США.

Компанія сподівається вирішити конфлікт у юридичній площині найближчим часом і отримати публічне вибачення СБУ не лише за майнові, але й репутаційні збитки, яких зазнала в результаті проведення зазначеного обшуку.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.