Зміст статті

4 вересня 2018

Кіт Ґаватовича 2018

Третій театральний фестиваль "Кіт Ґаватовича" у Львові.

З 7 по 9 вересня у Львові на території Стрийського парку та колишньому ангарі трамвайного ДЕПО LemStation втретє відбудеться театральний фестиваль "Кіт Ґаватовича". Новою темою фестивалю стане провокативна тема театрального етикету.

Театральний фестиваль "Кіт Ґаватовича" відбувається у громадських просторах міста. Події практичного типу як лекції та тренінги відбуваються в одній із найпопулярніших відпочинкових локацій Львова – Стрийському парку. У 2018 році показова частина та вечірки відбуватимуться у приміщенні Палацу Культури ім. Гната Хоткевича та LemStation. Під час фестивалю відвідувачі мають змогу послухати мотивуючі розмови із відомими акторами й режисерами, взяти участь у тренінгах та дискусіях, подивитися вистави колективів із різних куточків України та світу. Від 2018 року команда фестивалю запускає окрему Дитячу сцену із активностями та подіями на театральну тематику для діток. Протягом дня відбуватимуться майстер-класи як спеціально зазначені у програмі, так і постійно діючі творчі куточки (аквагрим, ліпка з глини тощо).

У часі відкриття театральних сезонів у всьому світі Кіт Ґаватовича пропонує своїм відвідувачам прокидатись та засинати із театром. Спеціально до фестивалю міжнародна мистецька група "MaxSirArt", що раніше працювала із масштабними проектами у Нью-Йорку, Берліні, Парижі та інших містах світу, приїхала до Львова з шекспірівського театру Глобус після резиденції у Британії, аби створити нового Hamlet'а з львівськими акторами, яких відібрали на відкритому кастингу на початку серпня. Прем'єра відбудеться 8 вересня о 20:30.

У суботу, 8 вересня, о 23:00 день завершиться спеціальним показом за текстом Леся Подерев'янського "Купатись чи не купатись", яку виконають відомі київські акторки Олена Рєпіна та Олена Хижна лемстайшн. Снідати відвідувачі будуть у Стрийський парку (поблизу кінотеатру "Львів") 8 вересня із Ахтемом Сеітаблаєвим – актором та режисером кінострічки Кіборги та Хайтарма, а вже 9 вересня із відомою драматургинею Наталією Ворожбит.

Про провокативність поєднання програми дискутуватиме глядач після перегляду 9 вересня о 20:30 вистави "Гамлети. Гра в театр" від київської TanzLaborфatorium під керівництвом Лариси Венедиктової. "Ця тема головним чином підніме те про що всі говорять, але не доходять руки до розбирання його на концептуальний ряд. Де завершується театр і починається щось інше; чи то пак цирк, чи спекуляція, чи щось давно описане як пропаганда. Зрештою, як нам обходитись із новими жанрами та викликами не лише перед театром, а суспільством" – коментує тему Фестивалю програмна директорка Єва Якубовська. Актори, представники всіх львівських театрів, підніматимуть питання внутрішнього етикету учасників театрального процесу, а також питання участі глядача в театральному процесі.

Однією з найгостріших стане питання нового виклику перед українським сучасних театром сьогодні – військова тематика та спекуляція навколо. У відвертості режисерів та авторів постановок на відповідну тематику відвідувачі дізнаються на скільки зручно сьогодні про це говорити. А увечері 9 вересня побачать виставу "Що робити у Попасній після шостої вечора" (18:30, LemStation), яку виконають школярі з однойменного міста.

Провокації учасників театрального процесу демонструватиме перформанс "У присутності Кота" 9 вересня о 22:30, де кожен відвідувач зможе підійти до присутнього у відповідний час актора, аби привселюдно провести розмову. Також постійно діючий читацький лаунж створений спеціально у Стрийському парку спільно із Видавництвом Старого Лева.

Нагадаємо, що всі заходи, які відбуватимуться у Стрийському парку є безкоштовними. На вечірню частину із показами необхідно придбати квитки на онлайн-сервісі Gastroli. Діє система знижок: учні – 40%, студенти – 30%, учасники бойових дій – 25%, працівники театральних установ – 7%.

Hamlet by Max Sir – 80-220 гривень.

Купатись, чи не купатись? – 150-300 гривень.

Гамлети. Гра в театр – 70-200 гривень.


Якуб Ґаватович – театральний діяч ХVII століття, який вперше поставив театральну виставу у публічному просторі на Західній Україні. "Продав кота у мішку" – це одна з його драматургічних робіт. Гра слів "Кіт Ґаватовича" кидає сенсовий виклик глядачеві та митцеві, адже повернення до вуличної форми театру, а саме сценічних форм із використанням громадських просторів дозволяє говорити про нову форму театрального мистецтва, яке не замикається від глядача. Основна думка фестивалю "мистецтво не тільки для митців". Окрім того, назва "Кіт Ґаватовича" символізує повернення до своєї нерозкритої та не популяризованої історії.

Фестиваль відбувається за підтримки Львівської міської ради. Засновник та організатор фестивалю незалежний театр "Склад 2'0". Партнери: Перший театр, Міський палац культури ім. Г. Хоткевича, LemStation. Пригощає: Білий лев та Купіца.


Неформальний театр "Склад 2'0" (#склад2_0), попередня назва "Другий склад", функціонує у Львові з 2010 року. За цей час актори поставили велику кількість успішних прем'єр. Серед вистав колективу є чимала кількість авторських п’єс: "Я тут", "Кумир", "Коротка драма", "Одна історія", "І дерева,і люди", "Франко та його жінки", "Синдром Предків", "Майнц" та інші.

Сайт театрального фестивалю "Кіт Ґаватовича"

Фб фестивалю

Розмова Варіантів з минулорічною учасницею фестивалю "Кіт Ґаватовича", українською акторкою Риммою Зюбіною


фото: kitgavatovycha.com.ua

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.