Зміст статті

24 вересня 2018Іванка Корань

Бібліотеки щастя

Ярмарок бібліотечних послуг "Бібліотека – територія Ми, а не територія Я".

У межах ІХ Львівського міжнародного бібліотечного форуму "Бібліотек@ – творимо свободу" 20 вересня у Львівській обласній універсальній науковій бібліотеці відбувався регіональний ярмарок бібліотечних послуг "Бібліотека – територія Ми, а не територія Я".

Ви не побачите віпів, книголюбів чи туристів на цих заходах з програми BookForum. Хоча, звісно, користувачі та відвідувачі Львівської обласної універсальної наукової бібліотеки таки були протягом дня на ярмарку. Журналісти також майже оминають їх увагою і практично не висвітлюють. Хоча саме на регіональному ярмарку "Бібліотека – територія Ми, а не територія Я" фахівці звіряють пульс і формують розуміння того, що сьогодні відбувається з читанням книг в нашій державі і яке майбутнє чекає на друковане слово в Україні.На ярмарку представляли реальні досягнення і успішні практики залучення до читання мешканців сіл та містечок Львівщини. Його учасниками стали сільські та районні бібліотеки Львова та Львівської області, які охоче ділились з колегами своїми новаціями, напрацюваннями і проектами, провадили жваві дискусії та обговорення.

Львівська ЦМБ для дорослих ім. Лесі України на ярмарку представила свій соціальний проект "Майстерня щастя". Його натхненниця Настя розповіла, що він спрямований на популяризацію культури читання спілкування між однолітками і на реалізацію творчого дозвілля дітей та підлітків. Проект стартував з гранта в 15 тисяч гривень, які, втім, досить швидко закінчилися. Але ідея продовжувала жити і її підхопили львів'яни, які зібрали необхідні кошти на його продовження. Отож майстерня працює далі.

"На майстер-класи до нас ходить від 10 до 30 дітей, заходи відбуваються кожного тижня, ми також проводимо презентації книжок. Перед такими заходами ми закуповуємо книги для діток і даруємо їх усім. На ярмарку, натомість, представлені вироби наших діток, які відвідують майстер-класи. Адже з побутових дрібниць, а не обов'язково дорогих матеріалів, можна зробити гарні сувеніри: розфарбувати старі платівки чи зробити зі звичайного картону колажі до Шевченківських днів тощо. Головне мати бажання" – розповіла вона. 

Бібліотеки Золочівського району сьогодні найкраще поміж  бібліотек Львівщини представлені в мережі інтернет, отож віртуальні екскурсії стали звичною формою роботи для бібліотекарів Золочівської центральної районної бібліотеки ім. Івана Франка. Проте найбільшого розголосу мала така нова форма роботи з читачами, як Ніч у бібліотеці "Мистецьке безсоння". Заходи, які проводяться вже декілька років поспіль і збирають у Золочеві відомих літераторів, поетів, громадських діячів і навіть політиків. Але головне, що на них охоче приходить місцева молодь, яка в такий спосіб долучається до читання. Вони всю ніч читають вірші, слухають музику, спілкуються. Все це відбувається без алкоголю. Один з депутатів Львівської обласної ради, прізвище якого Варіантам не назвали, також провів одну ніч в бібліотеці. Йому так сподобалося нічне дійство в бібліотеці, що вже вранці за його сприяння з районного бюджету виділили 25 тисяч гривень на придбання для бібліотеки проектора та ноутбука. Відтепер під час нічних посиденьок також відбуваються й перегляди фільмів. Цього року до нічних акцій в бібліотеці долучились прилеглі райони Львівщини (а також сусідні, Тернопільська та Волинська, області). А от пенсіонери Золочева звернулися з пропозицією організувати аналогічні заходи для їхньої аудиторії.

Яворівська районна бібліотека ім. Юрія Липи спільно з ГО "Гостинність" за фінансової підтримки DVV International реалізує проект "Освіта дорослих в бібліотеках", в рамках якого створили 16 центрів навчання дорослих в районі. Всі вони укомплектовані цифровою технікою. На їх базі охочі навчаються комп'ютерній грамотності, також там організували арт-класи та майстер-класи. На ярмарку яворівчани представили вироби, виготовлені в рамках майстер-класів: павучки з соломки, іграшки тощо. Цьому всьому тепер можна навчитись в бібліотеках Яворівщини.

Варіанти на ярмарку зустріли й старих своїх знайомих. Світлана Коляда в 2013 році стала героїнею одного з наших репортажів. Тому нам було особливо приємно довідатись, що й сьогодні вона поміж тих, хто дає відкриває друге дихання сільським бібліотекам Львівщини. Бібліотека в селі Забужжя Сокальського району стала першою, яка зареєструвала свою громадську організацію "Територія ми". Остання сьогодні на базі бібліотеки реалізує цікаві і різноманітні соціальні проекти. Бібліотека має свій хаб, свій куточок здоров'я, де встановили тренажер, свою швейну майстерню, а головне – чудовий відремонтований власними силами читальний зал, який працює цілий рік.

У ньому проводяться зустрічі з читачами, майстер-класи з виготовлення свічок. А ще бібліотека стала місцем проведення різноманітних заходів за участю неповносправних дітей. Світлана наголосила, що все це відбулось завдяки підтримки громади села, адже районний бюджет забезпечує лише опалення та електрику Народного дому, в якому знаходиться бібліотека. На світлинах можна побачити, що в бібліотеці немає вільних місць.  І чи не саме через це у Забужжі започаткували новий проект на велосипедах. Його учасники промандрували Львівською областю вже 250 кілометрів.

У пошуках нових форм залучення до читання перед усім дітей не відстають від своїх колег й бібліотекарі Бродівщини та Стрийщині. Так, популярною формою роботи з маленькими читачами в Підкамінці є екскурсії та вікторини. Останні часто проходять на сільському стадіоні, адже той, хто не відгадав питання вікторини, отримує завдання виконати вправу на спортивних тренажерах. Діти в захваті, адже такі заходи поєднують читання і приємне дозвілля. В Стрию ж натомість організували виставку фігурних паперових робіт, які виготовляють із книжок, які списали і відправили на макулатуру. Роботи виставляють у вітрині бібліотеки, вони привертають до себе увагу і тривалий час в бібліотеці була черга з охочих прочитати саме ці книжки.

Стрийська районна бібліотечна система на ярмарку презентувала Центри краєзнавства, які прищеплюють своїм відвідувачам любов до історії свого краю та знання своєї історії. На базі бібліотек сьогодні збирають старовинні народні костюми, виготовляють колажі про родини та їхню історію, проводять майстер-класи з виготовлення ляльок-мотанок тощо.

Тетяна Богуш

Святковий настрій та яскрава експозиція ярмарку проте не дозволяє забути про проблеми, які сьогодні переживає бібліотечна галузь в Україні. Про них бібліотекарі й вели розмову на круглих столах, які проводились в рамках ярмарки. Варіанти ж поспілкувалися на цю тему з завідувачкою науково-методичного відділу Національної бібліотеки ім. Ярослава Мудрого Тетяною Богуш.

"Справді, на ярмарку ми бачимо найкраще. Хоч сьогодні є значні кадрові проблеми, багато проблем матеріального характеру, а також проблеми в праці з місцевою владою. На жаль, не всі сільські голови і голови ОТГ розуміють важливість та потребу бібліотек для громад і яку користь вона може приносити. Але, щоб бібліотека могла виконувати свої функції, потрібно хоча б елементарне забезпечення: гарне освітлення та добре опалення.

Зараз мислити собі бібліотеку без комп'ютера та інтернету також просто неможливо. Бібліотеки тепер надають не лише інформаційні послуги. В нас до бібліотек приходять бабусі оформляти документи на пенсію, на субсидії тощо. Купують квитки, в скайпі спілкуються з дітьми, які десь поїхали далеко. Бібліотекарі навчені надавати такі послуги, а от бабусям це зробити складно. І є проблема в тому, що в районних та сільських бібліотеках важко знайти фахівця з комп'ютерних технологій, який би працював на зарплатню бібліотекаря. Це проблема державного рівня. Немає такого штатного розпису, де б ми могли залучити фахівців з цифрових технологій. До того ж в бібліотечній системі невисокі зарплати.

Окрім цього є проблеми з забезпеченням бібліотек книжками. Сучасних книжок надходить надзвичайно мало. Книжки дорогі, періодика дорога, коштів виділяється небагато. Є державна програма "Українська книга", коли книжки закуповують централізовано. Зараз цим займається Інститут книги при Міністерстві культури України. Коштів ніби достатньо, але закупівля книжок іде через тендер, це дуже складна процедура. А бібліотек в Україні – 16 тисяч. Дуже складна процедура узгодження, і тому варто було б вивести закупівлю книжок з-під тендера. Тоді б бібліотеки могли б щось самі закупити. Це ж стосується закупівлі періодики. Зараз це робиться на півроку. Поки питання вирішується процедурно, втрачається один-два номери. Тобто бажано повернутися таки до річної передплати" – розповіла вона.

А наприкінці варто таки додати оптимізму у ці складні для вкраїнських бібліотек часи. Десь у нетрях Фейсбуку можна прочитати, наприклад, що: "Публічна бібліотека – це велика кишеня доступу до інформації соціально незахищених верств суспільства". А ще Джон Палфрі, професор Гарвардської школи права, автор книги "BiblioTech" зазначив, що: "Бібліотеки є простором, що має надихати громаду на великі мрії та великі звершення. Містам, містечкам, науковим спільнотам усіх форм і розмірів потрібні безкоштовні відкриті громадські майданчики, які бібліотеки – і тільки бібліотеки – здатні створити". Тож напередодні Всеукраїнського дня бібліотек 30 версеня варто подякувати усім, хто не лише допомагає зберегти бібліотеки, як соціально вагомі заклади для громад, а ще й сприяє їхньому розвитку.

Автор: Іванка Корань

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.