Ганна Власюк,  10 жовтня 2012

Роберт Брінклі: Дипломатичні відносини існують не для того, аби говорити компліменти

Колишній посол Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії в Україні (2002-2006 рр.). Роберт Брінклі в Українському католицькому університеті прочитав відкриту лекцію на тему «Світ дипломатії – моральні виклики».

Свій виступ Брінклі розпочав з історії: на екскурсії у Міністерстві закордонних справ Сполученого Королівства 18-річний студент запитав одну із службовців, із якими етичним питаннями їй довелося зіштовхуватись у дипломатичній кар’єрі. Та ж відповіла, що жодні моральні дилеми перед нею не поставали. За словами Брінклі, така відповідь є яскравим свідченням сутності цієї людини.

«Як і в будь-якій галузі діяльності, в дипломатії завжди будуть моральні виклики. Питання полягає в тому, як відповідати на ці виклики, як плекати сумління в людей, які намагатимуться давати раду з цими викликами», – зауважив Брінклі.

Дипломат повинен залишатись чесним у реаліях нашого часу

Маючи справу з політикою безпеки, дипломати мусять рахуватися з реаліями цього світу, а не з якимись ідеальними умовами, як би того хотілося. Співпраця між національними державами у світі створила багато угод, які визначають дипломатичну практику. Серед міжнародних організацій визначальною є ООН, існування якої – на користь багатьом, адже чимало проблем виходять за межі національних кордонів.

«Лише через копітке створення союзів між національними державами можна досягти згоди між ними. Цим і займається дипломатія. Не існує якогось ідеалу світового уряду, дипломати не діють у вакуумі, вони діють в реаліях світу», – наголосив Брінклі.

Однією з головних рис дипломата є чесність. Якщо він не може чесно виконувати свою роботу – консультувати владу у своїй країні – йому не варто залишатись на дипломатичній службі.

Брінклі розповів, як 1999 року в Москві йому довелося виправдовувати дії уряду Сполученого Королівства, коли війська НАТО без згоди ООН атакували сербів.

«Один радянський посол мені сказав: тепер ви знаєте, як відстоювати невиправдане», – розповів Брінклі.

На думку екс-посла, як на рівні дипломата, так і на державному рівні вкрай потрібною річчю є чесність. Всі держави мають якісь таємниці. Аби держава отримала підтримку, її дії мають відповідати її політиці. У дипломатії, наголосив Брінклі, як і у всіх інших справах життя, ми маємо співпрацювати зі світом, яким він є. Дипломат, хоче він того чи ні, мусить спілкуватися із людьми, які вбивали і крали. За принципом ворог мого ворога – мій друг.

«В моїй дипломатичній кар’єрі мені довелося тиснути руки і ввечеряти з неприємними постатями», – розповів він.

Підхід пуриста, за яким відбувається ізоляція людей, яких не схвалюють інші, може бути виправданим лише у деяких випадках. Однак загалом дипломатичні відносини існують не для того, аби говорити компліменти.

Дипломат і політика безпеки

Посол розповів, як упродовж 12 років своєї кар’єри йому довелося бути «воїном холодної війни» та брати участь у переговорах про скорочення ядерних озброєнь. Тоді у Сполученому Королівстві відбувались гострі політичні дебати щодо цього питання: британський уряд волів мати сильну оборону, а опозиція прагнула, аби країна подала приклад і першою відмовилась від ядерних озброєнь.

Брінклі наголосив, що не погоджується з думкою, що ядерне озброєння – це щось неморальне і він би не міг зі спокійною совістю сприйняти факт одностороннього ядерного роззброєння Великобританії.

«Ми не можемо відмовитись від цього винаходу, вдати, що його не існує. Володіння ядерною зброєю, безперечно, стримало Пакистан та Індію від початку ще однієї війни. Ватикан також підтримував багатостороннє роззброєння», – зауважив посол. Він сказав, що не може не відзначити крок України, Казахстану та Білорусі – країн, які мали ядерну зброю та віддали її.

Про боротьбу з тероризмом і підтримку демократії

Питання боротьби з тероризмом – одна із найважливіших віх у професійній діяльності, з якою, за словами посла, йому довелося зіткнутися. Він згадав про свою роботу на посту посла в Пакистані – коли Сполучене Королівство вело переговори з цією країною, аби зменшити загрозу тероризму із сусіднього Афганістану. 

Роль представників Сполученого Королівства зводилась до того, аби інституції двох держав взаємодіяли для створення чіткої політики в Афганістані. Пакистан тоді продемонстрував приклад держави, яка не діє в дусі чесності, адже влада цієї країни не хотіла публічно визнавати, що контактує із терористами.

Брінклі наголосив на важливості демократичних цінностей у сучасному світі. Він з жалем констатував, що українці втратили момент для розвитку демократії, подарований Помаранчевою революцією.

Однак немає сумнівів, що підтримувати чесні демократичні вибори в Україні в той момент було правильним, резюмував свою розмову екс-посол.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.