Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Вибори 2012

zhitomir.info

Понеділок, 15 жовтня 2012, 14:37

Суд визнав порушення ОВК №117 вимог закону «Про доступ до публічної інформації»

Львівський окружний адміністративний суд направить Центральній виборчій комісії ухвалу стосовно порушення ОВК №117 вимог Закону «Про доступ до публічної інформації».

 

Таке рішення було прийняте в результаті розгляду позову від Громадянської мережі ОПОРА, -повідомляє прес-служба останньої. 

12 жовтня офіційний спостерігач від Громадянської мережі ОПОРА Наталія Радиш звернулася до суду з позовом на дії окружної виборчої комісії №117.

Предмет позову – відмова ОВК у розгляді повторного запиту на інформацію, яким спостерігач мала намір отримати дані з цивільно-правових угод, укладених між ОВК та експертами, спеціалістами та технічним персоналом, задіяним для роботи в комісії. Запитувана інформація, в першу чергу, стосувалася переліку послуг, які надають наймані працівники, їх прав та обов’язків.

Перший запит мережа ОПОРА направила в ОВК ще 12 вересня. На своєму засіданні 17 вересня ОВК ухвалила не надавати запитувану інформацію, оскільки цивільно-правові угоди містять конфіденційну інформацію, зокрема – персональні дані про найманих працівників.

З метою досудового регулювання спору, ОПОРА звернулася до ОВК з повторним запитом, в якому роз’яснила комісії неправомірність її дій. Так, спостерігачі посилаються на част. 7 ст. 6 «Про доступ до публічної інформації», якою визначено, що обмеженню доступу може підлягати лише певна інформація, а не документ. Якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, для ознайомлення надається інформація, доступ до якої є необмеженим. За аналогією з деклараціями кандидатів у народні депутати, персональні дані (серія та номер паспорта, адреса проживання тощо) відповідних працівників мала б бути ретушованою чи іншим чином замальованою.

Проте, таке пояснення спостерігачів, члени комісії проігнорували, а повторний запит залишили без розгляду. Свої дії комісія обґрунтовує п. 5.10 Порядку ведення діловодства у виборчих комісіях та комісіях з референдумів, яка говорить, що повторний документ від однієї і тієї ж особи з одного й того ж питання не розглядається, якщо перше було вирішене по суті.

Таке пояснення ОВК задовольнило суддів Львівського окружного адміністративного суду, проте факт ненадання інформації змусив суд звернутися в ЦВК з окремою ухвалою для реагування на дії комісії. Як йдеться у ухвалі, «суд не може залишити поза увагою порушення відповідачем закону у сфері правовідносин щодо доступу до публічної інформації… Враховуючи те, що окружною виборчою комісією було відмовлено у наданні інформації на запит, суд приходить до висновку про наявність порушень, які можуть бути підставою для притягнення до відповідальності посадових осіб даної виборчої комісії, а відтак, існують підстави для постанови окремої ухвали. Суд направляє окрему ухвалу для вжиття заходів щодо усунення причин та умов, що сприяли порушенню закону Центральній виборчій комісії».

Тож, наразі громадські спостерігачі чекають на рішення ЦВК, яка, швидше за все, винесе ОВК попередження.

ОПОРА вже підготувала ще один запит на інформацію, аби таки отримати затребувані дані. Сподіваємося, що після такого гарного уроку, комісія таки надасть усю потрібну інформацію.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.