Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

1 травня львів 1990

zbruc.eu

П'ятниця, 9 листопада 2018, 16:50

Прихильники Порошенка у Львові вимагають демонтувати з Ратуші пам'ятну таблицю на честь відзначення 1 травня 1890 року

1 травня львів 1990

З відповідним зверненням вчора, 8 листопала, звернулась депутатка Львівської міськради від БПП Уляна Пак.

Про це повідомила прес-служба БПП.

Депутатка вважає, що таблиця "має соціалістичне значення", а Львів обрав для себе європейську інтеграцію. Вона також стверджує, що ця таблиця є тоталітарною символікою, отож її варто прибрати в рамках декомунизації.

Нагадаємо, меморіальна таблиця була встановлена у 1977 року. Автором її був скульптор М. Посікіра.  таблиця присвячена першому в Україні святкуванню Дня солідарності робітників 1 травня 1890 року.



У 1888 року з’їзд Американської Федерації Праці у м. Сент-Луїс оголосив 1 травня Днем загальнонаціональної боротьби за права робітників. На II (Паризькому) конгресі II Інтернаціоналу 14 липня 1889 було ухвалено рішення про організацію 1 травня 1890 року "в усіх країнах і містах" масових виступів трудівників з вимогою офіційного скорочення робочого дня до 8 годин. 
Вперше ці заходи робітники мали проводити 1 травня 1890 року. Вони вимагали, щоби цей день (того року це був четвер) був неробочим. У Львові вони пройшли спокійно. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.