Зміст статті

12 листопада 2018

Казанова ві Львові

Всі дороги ведуть до Львова і навіть путівник Джакомо Казанови.

Завзятий мандрівник, авантюрист, фінансист, історик, юрист, банкір, дипломат, шпигун. І це ще далеко не повний список професій Джакомо Казанови – найвідомішого у світі поціновувача жіночої краси. Чоловіки говорили про нього із заздрістю, не розуміючи, як цьому венеціанцю вдавалося так легко проникати у найвищі кола суспільства. А для жінок він був героєм потаємних бажань та пліток.

Джакомо Казанова (фото: elciudadano.cl)

Джакома Казанова народився у Венеції в родині акторів. Він був найстаршим із шести дітей, а його двоє братів стали відомими художниками. В дитинстві він був хворобливою дитиною, його навіть вважали розумово відсталим. Та потім проявив себе як високоінтелектуальним та всебічно розвинутим чоловіком, який легко завойовує довіру незнайомців, знаходить собі покровителів і може стати душею будь-якої компанії.

Казанова Олександра Ройтбурда (фото: artchive.ru)

Мабуть, Казанова більше відомий усім, як ловелас і розпусник, але це лише один бік його багатогранної особистості. Італієць за походженням зумів стати класиком французької літератури, адже написав цієї мовою 10 томів своїх мемуарів, відомих під назвою "Історія мого життя". Ця праця зробила його відомим і принесла посмертну славу. Крім цього, до його творчого доробку входять численні історичні праці, пригодницькі романи та переклади. Він мав безпосередній вплив на інших письменників, наприклад, Стендаля, Генріха Гейне, Альфреда де Мюссе. Поет та мандрівник став настільки популярним у світі, що йому присвячували романи, п'єси та повісті. Джакомо Казанова прожив 73 повних пригод років, об'їздив майже увесь світ і на 41 році життя відвідав Львів.


Цікаво, що ж привело Казанову до столиці Галичини?

Здавалось би, що цією причиною могли стати найкрасивіші у світі українські жінки. Та насправді у відомого серцеїда Європи була зовсім інша мета. Італієць мав конфлікт у Варшаві, який переріс у дуель з генерал-ад'ютантом Франциском Ксаверієм Браніцьким під час якої він важко поранив противника в живіт. А оскільки його опонент був королівським фаворитом, то Казанова мусів негайно втікати з Польщі.

Браніцький та Казанова (фото: wikipedia.org, biografieonline.it)

В 18 столітті Львів був культурним центром, прогресивним і розвинутим містом. Сюди з'їжджалися художники, музиканти, архітектори з усієї Європи, щоб представити свої роботи. Крім того, після свята Трьох Королів (6 січня) у Львові проводилися різноманітні торгівельні форуми, економічні біржі, укладалися угоди, союзи тощо. Кажуть, що в цей період можна було купити все, навіть маленьке містечко. Вдень місто гуділо, а от ввечері перетворювалося на помпезне видовище із небаченим різноманіттям розкішних світських заходів. Такого дійства Казанова пропустити не міг.

панорама старого Львова (фото: 1256.lviv.ua)

У Львові Казанова зупинився в трактирі "Три гаки" (сьогодні на цьому місці стоїть готель "Жорж"). "У ньому забавлялися без кінця, кохали до нестями, грали в карти без пам'яті і напивалися до смерті" – пише у своєму щоденнику мандрівник. Чутки про приїзд Казанови розліталися миттєво і тому запрошення на різні вечірки не змусили довго чекати. Там ігри в карти перемішувалися з любовними інтригами.

готель "Жорж"

Та Казанові довелося перервати свої розваги, адже мета його приїзду таки була геть іншою. Через кілька днів він переїхав у будинок відомої в Європі аристократки з роду Потоцьких – Катерини Коссаковської. Вона була головним ворогом Браніцького, і тому, дізнавшись, що Казанова наважився на героїчну дуель з її недругом, запросила його погостювати у своєму домі. Про перебування в маєтку Коссаковської у своїх мемуарах ловелас згадує так: "Вона розкішно розважала мене впродовж тижня, проте цей візит не задовільнив до кінця жодної зі сторін, оскільки вона володіла лише польською та німецькою мовами".

будинок Коссаковської

Не гаючи часу Кавалер де Сенгаль (один із псевдонімів Казанови) вирушив із принцом Любомирським у Розділ, щоб познайомитися із Йозефом Ревуцьким. "Ревуцький був багатим, освідченним, забобонно релігійним і надзвичайно впливовим. Я залишився в нього протягом трьох днів" – пише Казанова.

палац Жевуських-Лянцкоронських у Роздолі (фото: findinukraine.com.ua)

Погудівши з офіцерами у маєтку Ревуцького, Джакомо вирішив відвідати Кристопіль (сьогодні Червоноград), щоб познайомитися з одним із коханців Катерини ІІ – графом Потоцьким. Казанова був вражений красою палацу і вирішив залишитися там ще на кілька днів. Там він часу даремно не гаяв – грав з графом у карти. Маючи неабиякий талант до цього, йому вдалося набити кишені грішми і повернутися до Львова. Казанова більше місяця провів у Львові та його околицях. Наше місто він вибрав осередком змови, щоб зблизитися із родиною Потоцьких, однією із найвпливовіших у Польщі, та під їх омофором повернутися до Варшави, де його ще так нещодавно ледве не стратили.

Кристинопольський замок (фото: wikipedia.org)

Минуло більше 250 років з часу відвідин Казановою Львова, але що знають містяни про цю авантюрну постать?

Джакомо Казнова (фото: na-skryzhalyah.blogspot.com)

Ми запитали у львів'ян про те, кого в народі називають "казановами", якими рисами міг володіти цей відомий дипломат та повинні володіти сучасні чоловіки, щоб мати успіх у любовних справах, та скільки, на їхню думку, у Казанови було жінок за все життя.


фото: elciudadano.cl


авторки: Софія Витівська, Наталія Бельзецька та Вікторія Галаїшин

Вперше опубликовано тут 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.