Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

зарплата

Середа, 21 листопада 2018, 15:29

З початку року борги з зарплати виросли у Львові в два рази

зарплата

Загальна  сума невиплаченої заробітної плати у Львові складає на  даний час майже 32 млн грн.

Йдеться в основному про борги на економічно активних підприємствах, – про це повідомила прес-служба львівського осередку ВО «Батьківщина».

За словами в.о. керівника «Батьківщини» Львова Наталії Лаврецької-Тимчій, лише за два останніх місяці зарплатні борги на підприємствах Львівщини  зросли майже на 6 млн грн. та сягнули близько 90 млн грн. Найбільші темпи зростання заборгованості спостерігаються в обласному центрі.

Загалом зарплатний борг у Львові з початку року зріс на 205,9%.

У «Батьківщині» Львова кажуть, що у зв’язку із такими негативними тенденціями, а також задля захисту прав конкретних працівників, передбачених законодавством про оплату праці партійці з 1 листопада  запровадили постійний моніторинг стану виплати та погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах Львова.

Його перші результати свідчать про те, що левова частина  боргів у Львові – це невиплачена заробітна плата працівникам державних підприємств  і акціонерних товариств із державною часткою.

Список найбільших підприємств-боржників очолює  державне підприємство «Львівський державний завод «ЛОРТА», яке заборгувало своїм працівникам понад 14 млн. грн. та службові особи якого зараз фігурують в кількох кримінальних провадженнях за фактами «дерибану» заводського майна (що були  відкриті за ч. 5 ст. 191 КК України – привласнення, розтрата майна  в особливо великих розміра).

На другій позиції – державне авіапідприємство «Львівські авіалінії», яке заборгувало 5, 31 млн грн. Далі йдуть: Львівське казенне експериментальне підприємство засобів пересування і протезування – 4,84 млн грн., комунальна 5-а стоматологічна поліклініка м. Львова – 2,83 млн грн., державне підприємство Міністерства оборони України «Монтажник-Львів» – 1,48 млн. грн.

«Керівникам підприємств слід  пам’ятати, що безпідставна невиплата заробітної плати є кримінальним злочином, відповідальність за який передбачена статтею 175 КК України, - коментує юрист Олена Степанова. – Якщо йдеться про невиплату зарплати більше ніж за один місяць, вчинену умисно, то за таке діяння передбачено накладення штрафу на керівника підприємства у сумі від 8500 до 17000 грн або покарання у вигляді виправних робіт на строк до двох років, або позбавлення волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

А насамперед треба пам’ятати про  те, що заробітна плата є основним, а для переважної більшості українців – єдиним джерелом існування».

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.