Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Львівгаз

П'ятниця, 23 листопада 2018, 16:16

У жовтні львів'яни отримали квитанції за "стандартизований газ"

Львівгаз

ТОВ "Львів збут" встановив коефіцієнти для стандартизування показників на газовому лічильнику, які залежать від розташування штуцера та календарного місяця. 

Про це повідомляє кореспондент Варіантів.

Вже цього листопада всі клієнти ТОВ "Львів збут" почали отримувати квитанції за жовтнень, відповідно до яких споживач повинен заплатити за газ "переведений у стандартні умови".

Справа у тому, що за своїми фізичними властивостями газ стискається у зимовий період, розширюється у літній, а лічильники, які знаходяться в помешканні більшості споживачів, не коригують тиск та температуру. 

Натомість НАК "Нафтогаз" упродовж 3 років продавав "Львів збуту" паливо лише у стандартних умовах (тобто за температури +20С та атмосферного тиску 760 мм ртутного стовпчика).  

Таким чином у зимовий період мешканці львівської області платили за газ менше через недосконалість побутових лічильників, а борг ТОВ "Львівгаз збут" перед НАК "Нафтогаз" збільшився до 175 млн грн. 

Відтак після ухвалення постанови Кабміну №867, яка заборонила газовим підприємствам накопичувати борги після 1 січня 2019 року, ТОВ "Львівгаз" запропонувало систему, яка дозволить переводити показники на звичайних лічильниках, які не котролюють температуру газу, до показників газу у стандартних умовах. 

За цією схемою показники, які беруть з побутового лічильника, множать на спеціальний коефіцієнт, який залежить від:

– відстані між виходом газопроводу та вхідним штуцером лічильника;

– від календарного місяця (коефіцієнт зростає в холодні місяці, бо тоді газ найбільше стискається, а споживачі встигають використати 85% від всього об'єму, який отримують за рік).

Відтак, на найменший коефіцієнт множитимуть показники з тих побутових лічильників, які розташовуються "в опалювальному приміщенні на відстані від місця входу газопроводу, в приміщення до вхідного штуцера лічильника, яка більш ніж 1,5 м, або в опалювальному приміщенні, вхід газопроводу в яке виконано із опалювального приміщення" (5 категорія) та з "побутових лічильників газу з елементами температурної компенсації" (6 категорія). 

Мешканців Львівської області, які мають такі лічильники, лише – 43%. 

Якщо споживач хоче змінити свій лічильник на той, що має температурну компенсацію він повинен проконсультуватись з оператором ГРМ товариства "Львів збут". 

Нагадаємо, з 1 листопада ціна на газ для населення зросла на 23,5%.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.