Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Львівщина

Середа, 5 грудня 2018, 15:56

Більше 40% мешканців західних областей України впевнені у існуванні дискримінації за віком

Львівщина

Оцінюючи проблему дискримінації, мешканці Заходу заявлялють про існування дискримінації за віком (42%) та інвалідністю (31%).

Про це повідомляє ГО «Центр інформації про права людини».

Згідно із соціологічним дослідженням, проведеним з 11 по 24 липня 2018 року, 81% мешканців західних областей України вважають право на життя найважливішим правом людини. На другому місці для мешканців Західної України – право на справедливий суд (61%). Далі ідуть соціально-економічні права: право на соціальне забезпечення та право на житло – кожне по 53%.

Наступні сходинки рейтингу посідають вже громадсько-політичні права: право на свободу та особисту недоторканність (право на захист від свавільного затримання чи арешту) і свобода думки, совісті і релігії (по 48%).

Серед цінностей найбільш актуальною для мешканців західних областей виявилась свобода (81%). Безпека на Заході посіла другу сходинку (60% опитаних), на третьому і четвертому місці з майже однаковим результатом (58% та 57%) відповідно гідність і справедливість.

Кожен третій з опитаних мешканців Заходу України висловлював готовність терпіти матеріальні труднощі заради збереження своїх прав – такий варіант відповіді обрали 36% респондентів.

Мешканці Заходу песимістично оцінюють зміни у ситуації з правами людини, які відбулися з часів Євромайдану: лише 3% опитаних вважають, що ситуація покращилася, у той час як кожен четвертий опитаний (24%) переконаний, що з дотриманням прав людини стало гірше.

Оцінюючи проблему дискримінації, жителі Заходу частіше заявляли про існування дискримінації за віком (42%), інвалідністю (31%). Кожен четвертий (24%) заявив про наявність дискримінації за станом здоров’я і статтю. При цьому 70% респондентів на Заході заявили, що ніколи особисто не стикалися із проявами дискримінації.

Водночас значна частина опитаних жителів Заходу допускають дискримінацію і обмеження прав наркозалежних і «олігархів» (по 59% опитаних), людей, які мають непопулярні політичні погляди (наприклад, підтримують Росію) (57% готові обмежити їхні права), колишніх засуджених (53%), представників ЛГБТ-спільноти (48%).

Усього було опитано 1998 респондентів в усіх областях України та в Києві, а максимальна похибка вибірки не перевищує 2,2%.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.