Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

храм Стрітення Господнього Львів

rkc.lviv.ua

Субота, 29 грудня 2018, 13:39

Домініканці через конфлікт з греко-католиками служили різдвяну месу в холі Митрополичої Курії РПЦ у Львові

храм Стрітення Господнього Львів

На Різдвяні свята громада парафії Стрітення Господнього УГКЦ у Львові не впустила римо-католиків до храму, де вони тривалий час почергово здійснювали свої богослужіння.

Про це повідомив сайт Львівська Архідієцезія Римсько-Католицької Церкви в Україні.

"Опівночі урочиста св. Меса розпочалася у холі Митрополичої Курії. Греко-католики не дозволили римо-католикам відправити урочисті св. Меси також в наступні святкові дні – 25 і 26 грудня, коли вони відзначали Різдво Господнє і згадували св. Стефана первомученика" – йдеться у повідомленні.

Свого часу попередні Архієпископ-Митрополит Львівський РКЦ в Україні Кардинал Мар'ян Яворський і Глава УГКЦ Кардинал Любомир Гузар досягли домовленості про почергові богослужіння в храмі Стрітення Господнього та про те, що після того, як МВС України передасть УГКЦ приміщення костелу св. Станіслава, туди перейде згадана греко-католицька громада. Однак греко-католики відмовилися залишити костел Стрітення Господнього – стверджується у повідомленні.

Наприкінці листопада 2018 року, саме в той день, коли після спільних реколекцій католицьких єпископів України двох обрядів у Брюховичах відбувалася братня зустріч ієрархів, громада парафії Стрітення Господнього УГКЦ зачинила двері храму перед громадою РКЦ і їхніми душпастирями отцями домініканцями. Архієпископ Мечислав Мокшицький дозволив їм служити щоденні св. Меси для вірних у каплиці Митрополичої Курії. Однак ця каплиця затісна для парафіяльної громади та вірних з усього міста, котрі приходять на богослужіння отців домініканців.

Натомість на дверях храму Стрітення Господнього розмістили оголошення в якому викладено позицію греко-католицької громади. В ньому стверджується, що 28 листопада громаду храму повідомили про відкликання митрополитом Ігорем (Возняком) єдиного священика о. Юстиніана. Отож тепер громада позбавлена можливості проводити літургії. Як було пояснено громаді, причиною цьому є її небажання віддати храм римо-католицькій церкві. На зустрічі з Митрополитом РКЦ М.Мокшицьким, яка відбувалась на початку грудня, він повідомив, що "не дивлячись на те, що греко-католицька громада є юридично власником храму, він визнаний "канонічною власністю" РКЦ і настоятелем г-к громади тепер буде римо-католицький священик, якого призначить митрополит РКЦ М. Мокшицький". Громада заявляє, що "не визнає таких рішень, які прийняті без її участі та виступає проти втручання у її внутрішні справи. 

Нагадаємо, раніше домініканці повідомили, що не мають змоги проводити богослужіння у храмі Стрітення Господнього на вул. Винниченка, 30, у якому почергово проходять богослужіння східного і західного обрядів.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.