Зміст статті

9 січня 2019Калина Мирська

Українська Іспанія: Ферія в Мадриді

Українці на передріздявяній інтернаціональній ферії в Мадриді.

Наші краяни знаходять час для презентації своїх надбання (а так й України) на представницькому форумі, який проводиться у виставково-концертному комплексі "Матадеро", що поблизу метро Лєгаспі іспанської столиці.

Цей міжнародний ярмарок культур щоразу масово збирає представників різних народів світу, які мешкають і працюють (хто швидше, хто пізніше) у напрочуд гостинній та щедрій столиці країни Дон Кіхота. Не стала винятком і ця ферія, що розпочалася 14-го і тривала включно до 23 грудня. Всю різнобарвну і широченну палітру свого культурного надбання представили численні доньки та сини світової спільноти: самобутні пісні й танці, туристичний потенціал, кращі зразки своєї гастрономії та національної кухні, предмети декоративного й ужиткового мистецтва, національну символіку, сувенірну продукцію тощо.

Звісно, завершальним і чи не найбільш гучним акордом (в усякому випадку для України) став останній день роботи ярмарку в неділю, 23 грудня, напередодні католицького Різдва. Попри те, що наші земляки виступили з цікавою та різноманітною концертною програмою, в якій взяли участь кілька відомих та менш знаних колективів і солістів, то ще й після цього приємно здивували і наших співвітчизників, і численних відвідувачів ярмарку колядками та народними піснеспівами в тісному колі поряд з нашими двома кіосками.

Одначе не летімо стрімголов поперед батька в пекло, забуваючи про інші дні ферії. Вже традиційно на її урочистому відкритті буває очільниця Мадрида Мануела Кармона. Завітавши на ярмарок і цього разу, вона виявила значний інтерес до української експозиції (в цьому їй допомагав не хто-небудь, а сам Повноважний і Надзвичайний Посол України в Королівстві Іспанії Анатолій Щерба) у павільйонах під номерами 64 і 65. Власне, вони і стали упродовж тижня українськими острівцями посеред багатьох інших на "Матадеро".

фото: сайт Посольства України в Іспанії

Згодом два дні поспіль (16 і 17 січня) своє уміння демонстрували наші майстрині: спершу Світлана Шмайлова дала майстер-клас з приготування легендарних дерунів, а вже наступного дня показувала як розмальовувати писанки Мирослава Кавацюк. Через декілька днів, а саме в четвер, 20-го числа, свої диво-закладки для книжок представила широкому загалу Ніна Данилюк. Цього ж дня на святковій ярмарковій сцені відбувся перший виступ українських артистів-аматорів.

Наші традиційні для Різдвяного циклу пісні на суд глядачів винесли учні суботньої школи "Берегиня" з Мадрида, а ось вертеп показали їхні ровесники зі школи "Стожари", розташованої в близькому Мостолесі. Як завжди напрочуд успішно співав вокальний гурт "Українські передзвони" під керівництвом Лариси Сенів. А потім бурхливі аплодисменти зривали вихованці Лілі Ткачук: дитячі співочі ансамблі "Перепілонька" та "Передзвін" культурно-освітнього центру "Дивосвіт" з пристоличного Алькоркона. Власне, кілька пісень у їхньому виконанні не гріх було б послухати нашим читачам. То ж насолодіться, будь ласочка.

Нарешті в останній день ярмарку концертну програму скомпонували з більшого числа наших митців сцени. Танцювали ансамблі: Зразковий дитячий колектив "Кричевчанка" суботньої школи "Світанок" з Алкали-де-Енарес (під керівництвом львів'янина Олександра Ситнікова); "Перлина" культурно-освітнього центру "Дивосвіт"; "Черемшина" суботньої школи "Квіти України" з Торрехона-де-Ардос; хореографічна група мадридської школи "Рідний край"; дует у складі Паломи Антошків і Ігоря Чижевського. Співали Христина Семак, Вікторія Гарванко, Олександр Конончук.

А ось після концерту, який, незважаючи на доволі ранковий час, переглянула чималенька кількість глядачів (серед яких були не лише українці), урочистості плавно перетекли якнайближче до наших кіосків. І зазвучали наші коляди, народні пісні, підхоплені нашими ж земляками, які прийшли підтримати артистів, а також майстринь, що експонували українську вишивку, кераміку, сувеніри, національну символіку тощо. А ось ініціаторами вже цього імпровізованого дійства стали музиканти та співаки Петро Варцаба, Іван Ткачук і  трускавчанин Ярослав Допілка.

Через незначний проміжок часу вони так запалили аудиторію, що здавалося, ніби підспівує і підтанцьовує вся площа поблизу. Ну, а коли самодіяльні артисти ще й сулію з оковитою (вважай – сивухою) пустили по колу, то загальний настрій почав зашкалювати. Щоправда, її так і не вицмолили геть до дна, що не може не радувати. Тверезіємо, значить. Не вгавали веселощі й під час ласування варениками, які дуже швидко вивітрилися з баняка, в якому їх теплесенькими і подали.

Натомість наші майстрині та продавці всякої всячини в кіосках (чого тут тільки не було: як мовиться, до кольору, до вибору) не соромилися припрошувати потенційних покупців до своєї продукції. Старалися і Антоніна Яворницька-Венгренюк зі своєю донечкою Кароліною, і Анна Ткачук, і Наталя Калиновська, й Іванна Литвинюк (протягом інших днів тут торгували ще й гончар зі Львова Тарас Сиротюк, а тепер мешканець провінції Ріоха, тутешні Наталя Богацька, бродівчанка Наталя Шпак, Мирослава Кавацюк, Антоніна Патиченко, Людмила Сливка).

Словом, українці показали себе на цьому форумі міжнаціональних культур з найкращого боку, таким чином, у черговий раз підкреслюючи свою відданість батьківським традиціям і любов до рідної України.

Автор: Калина Мирська

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.