Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Вибори 2012

П'ятниця, 19 жовтня 2012, 13:21

Обіцянками високих зарплат напередодні виборів бюджет не наповниш – Олег Баран

Чому підприємці йдуть в політику, як збагатити український бюджет для збільшення соціального рівня населення та підняти малий та середній бізнес? Відповіді на ці питання – у інтерв’ю з депутатом Львівської обласної ради, засновник ТзОВ «Барком» ( ТМ «Родинна ковбаска»), кандидатом у народні депутати України у 117 виборчому окрузі Олегом Бараном.

 1.Пане Олеже, ні для кого не секрет, що Ви досить успішна людина. Вашому ТзОВ « Барком» належить близько 20 відновлених Вами ж ферм, Ви обробляєте 7 тисяч гектарів земель,маєте власний м’ясопереробний завод та мережу магазинів. Виникає питання – для чого потрібна ще й Верховна Рада?

Щодня з екранів телевізорів та радіоприймачів українцям обіцяють зарплати у тисячу євро, високі пенсії. Тільки як саме це зробити – не говорить жоден з політиків. Вони чомусь забувають, що перш, ніж брати з бюджету – його потрібно наповнити. Тож дивлячись на український політикум, можу сказати лише одне: сьогодні у нас більше розмов, аніж справ. На жаль. Тому переконаний, що мій досвід, який я здобув за 15 років наполегливої праці – стане корисним не тільки для мого округу, а й для України загалом.

Те, що політика і підприємництво не повинні бути разом – ми вже чуємо впродовж 20 років. Але прийшов інший час. Сьогодні слід думати про те, як підняти українську економіку. Обіцянками про високі зарплати тут нічого не зробиш. Потрібно, щоб прийшли люди, які житимуть проблемами українців, а не пустою демагогією, які своїм прикладом довели те, що вони вміють будувати економіку. Це не обов’язково має бути Олег Баран, можливо це буде хтось інший на моєму окрузі. Але ця людина повинна жити проблемами округу, проблемами людей і дійсно хотіти щось змінити у своїй державі.

2. Але в країні чомусь склалася думка, що бізнесмени йдуть до парламенту виключно для того, щоб захистити свою справу…

Якщо ми подивимося на Європу або ж США, то там 70% бюджету наповнюється за рахунок малого та середнього бізнесу. В Україні цього не було і немає. А проблема в тому, що Верховна Рада України ніколи не поверталася до підприємців обличчям. І від цього – найбільші негаразди. Так, тому я йду, щоб відстоювати бізнес, але не свій, а весь – український. Українських підприємців потрібно не захищати, а дати їм можливість розвиватися. Адже тільки підприємці можуть змінити економіку України, а значить – життя пересічних українців.

3. Взагалі існує думка, що підприємцями у владі легко керувати. …бізнес стає своєрідною ниточкою, за яку певним людям у певний момент вигідно потягнути.

Не погоджусь з Вами. Це не так. Давайте проаналізуємо нинішню Верховну Раду. Хто у ній найчастіше стає «тушками»? Отож – не підприємці. Це не той критерій. Керувати легко слабкими духом людьми, тими, хто не має ні власних переконань, ні власних поглядів, ні власних фінансів. Повірте мені, успішними людьми так просто не покеруєш.

4. Зрозуміло, що одним із Ваших завдань у ВР буде захист інтересів малого та середнього бізнесу. А як саме виглядатиме цей процес?

Проблеми малого і середнього бізнесу я знаю дуже добре. Адже фактично з нуля починав власну справу. Скажу так. Для того, щоб малий та середній бізнес успішно розвивався та не був у тіні, Україні потрібно зменшити повноваження контролюючих органів та спростити податкове навантаження. На часі мінімалізація бюрократичних процедур. Ну і корупція. З нею стільки років підряд боремося, а побороти - не можемо…

А взагалі, перш, ніж приймаються закони, які стосуються підприємців – потрібно постійно з тими ж самими підприємцями проводити круглі столи та масштабні обговорення. Вивчати, опрацьовувати законодавчі документи до найменших деталей. Аби вони ефективно працювали.

5. Хотілося б почути про конкретні ініціативи зокрема на Вашому окрузі.

Насправді наших людей цікавлять не глобальні речі, а ті, які стосуються саме їх. Питання 117 округу для мене добре відомі. Адже це фактично мій рідний округ. Саме на його території минули мої шкільні роки. Я навчався у школі №85, а також № 55. А ще – досі прописаний на вулиці Володимира Великого, 117.

Щодо конкретних ініціатив…Серед моїх пріоритетів – перш за все створення у окрузі безкоштовної юридичної консультації. Планую започаткувати центри для талановитих ідей та людей. Ми знаємо, що в Україні є дуже багато талантів, а цей центр дасть змогу цим людям проявити себе та реалізуватися. Спочатку центр фінансуватиметься за кошти держави, однак поступово його можна перевести на самоокупність.

На завершальній стадії робота над створенням у окрузі Фонду святих Володимира та Ольги, для завершення будівництва однойменного храму (вул. Симоненка) та допомоги потребуючим. А взагалі - потрібно вирішувати усе, що турбує громаду. І це моє першочергове завдання. Я – львів’янин. Тут моя сім’я, тут справа мого життя. І навіть у випадку обрання до Верховної Ради, переїжджати звідси я не збираюсь. Відтак, контакт зі своїми виборцями стовідсотково не втрачу.

6. Місцевий рівень зрозуміло. А що стосується державного рівня. Чи маєте якісь конкретні державні ініціативи?

Домагатимусь прийняття Закону «Про перше робоче місце». Його завдання – не лише збереження існуючих та створення нових робочих місць, а насамперед зменшення безробіття та кількості трудових мігрантів серед молоді. Ще одне питання – це якісне медичне обслуговування. Маю на увазі Закон «Про доступну якісну медицину».

Хочу ініціювати створення на державному рівні єдиного варіанту бланку кредитного договору. Аби уникнути маніпуляцій під час оформлення кредитів. Крім того, переконаний, що має бути спеціальне маркування медичних препаратів, куплених за державні кошти для хворих. На жаль, у цій сфері сьогодні маємо певні зловживання…

7. А якщо говорити про дратівливі для багатьох українців питання, наприклад, такі як мовний закон, тощо, якою буде Ваша позиція?

Скажу коротко. В Україні є одна державна мова – українська. І іншої бути не може….

9. Якщо таки потрапите до ВР, чи це не вплине на якість ковбасних виробів?

У моїй сім’ї четверо діток. П’ятою дитиною я називаю свою справу. Тому, хай що не трапиться, а «Родинній ковбасці» я все рівно приділятиму час та увагу. Тим більше, що у нас працює команда професіоналів, яка уважно слідкує за продукцією. Запевняю Вас, якість наших виробів не залежить від того, чи буду я у ВР чи ні. Вона не знизиться у жодному випадку.

Людмила Місечко

Джерело: ZIK

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.