Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Вівторок, 23 жовтня 2012, 12:57

Археологи шукають долітописний Львів на вул. Підмурній

Археологи знайшли на вул. Підмурній, 5 у Львові уламки кераміки XV та XVI століття, фундаменти будівель XVIII ст. та дерев’яний водогін, якому близько 200 років.

 

Про це повідомляє прес-служба НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України.

Знахідки виявили на глибині 4 м там, де планують побудувати медичний центр.

«Ми дослідили приблизно 16 м2. Грунт насичений артефактами. Дуже сподіваємось, що нижче будуть артефакти давнішого часу», – розповів Назар Войтович, керівник експедиції, науковий співробітник «Рятівної археологічної служби».

Археологи вважають, що, можливо, саме на цій ділянці вдасться знайти свідчення про перші сторінки історії Львова – артефакти, що датуються першими століттями нашої ери та долітописними часами.

«Поруч з ділянкою розташована площа Старий Ринок, де, за однією з гіпотез, локалізувався княжий Львів. За 20-40 м від ділянки - ринок Добробут, де 1992 року під час розкопок археологи зафіксували культурні нашарування глибиною до 10 метрів і знайшли артефакти V-VI ст. Це були дерев’яні споруди, багато кераміки, ювелірних виробів та кілька скарбів монет. Дослідження ділянки на Підмурній є дуже важливими, адже тут можна виявити матеріали, які підтвердять або спростують локацію «Львова до Львова», тобто міста до 1256 року, навколо площі Старий Ринок», –  розповідає Олег Осаульчук, директор НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України.

Однак вивчення решти території, що потрапляє під забудову, може і не мати продовження. За словами Олега Осаульчука, коли власники ділянки погоджували відвід землі під забудову, міське управління охорони історичного середовища не зазначило про необхідність проведення розкопок. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.