Зміст статті

11 лютого 2019Олександра Світлична

Селфі на Голгофі

Селфіманія свідчить про самотність та психологічні розлади.

Психологи радять звернутися за допомогою тоді, коли на всіх фото ноунейма в соцмережах нема компанії.

Психологи б'ють на сполох: українська молодь масово займається самофотографуванням (селфі) і оприлюднює світлини в соціальних мережах. Експерти кажуть, зараз селфі перейшло за межі здорового глузду. Молодь, чи не щодня селфиться у салонах краси, фітнес-центрах, ресторанах, на побаченнях з оберемком троянд. Усе життя заселфене Це не звичайне кокетство молодих людей своїм життям у лакшері-стайлі. Манія може свідчити про чималий набір внутрішніх проблем і комплексів. Селфіманія свідчить насамперед про самотність та психологічні розлади.

Вперше поняття "селфі" з'явилося на австралійських інтернет-форумах у 2002 році і отримало широку популярність на початку 2010 року через поширення мобільних пристроїв з фотокамерами та розвитком мобільних додатків, зокрема, Instagram. Є свідчення, буцімто, селфі було і раніше: у 2006 і 2009 роках, коли соцмережа Facebook стала більш популярною, ніж MySpace. Тоді селфі стало носити репутацію поганого смаку – для користувачів нової соціальної мережі Facebook, оскільки це вважалося пережитком менш популярної соціальної мережі MySpace. Селфі також називали MySpace pic. Самофотографування стало популярним не лише серед молоді, а й серед старшого покоління.

У грудні 2012 року журнал Time відзначив, що слово Selfie увійшло в "Топ-10 модних слів року". У 2012 році цей термін став хітом. За даними опитування 2013 року, дві третини австралійських жінок (у віці 18-35 років) використовували метод селфі для розміщення фотографій в соціальній мережі Facebook. У соцмережі Instagram за хештегом (короткі повідомлення у мікроблогах, де користувачі можуть об'єднувати групу повідомлень за певною темою) #selfie можна знайти понад 70 мільйонів фотографій... Слово selfie стало настільки поширеним, що його було включено до Оксфордського словника англійської мови. У листопаді 2013 selfie теж обрали "словом року"

"Моя 15-річна донька зійшла з глузду"  розповіла журналісту Варіантів мама трьох дітей Ольга Василівна.  Щодня сама себе фотографує і виставляє фото у соцмережі. Іноді фотографується тричі на день. Каже, що вона модний блогер. Ходить в зал, худне, майже не хоче їсти. Її мета  бути стрункою і прикладом для наслідування. Мовляв, для цього щодня робить селфі, аби про її стиль життя дізналося багато людей. Іноді доходить до абсурду. Дочка робить фото у дзеркалі туалетної кімнати ресторанів, кафе. Я її намагалась відмовити від цього. Казала, що так не гарно, бо згодом вона себе заселфить на унітазі. Мої поради сприймає вона сприймає вороже Не знаю, що робити. Хіба що звернутися до психолога".

"Роблю селфі тому, що це модно  розповіла ця 15-річна героїня  школярка Ангеліна.  Виставляю фото в соцмережах, бо за рік-два планую збільшити там базу друзів і заробляти на цьому. Що в тому поганого? Я не зловживаю алкоголем, не присіла на наркотики".

Експерти кажуть, є кілька видів селфі  на тему подорожей, гастрономії, музейне селфі, фото, яке рекламує здоровий спосіб життя. Психологиня Марта Пивоваренко наголошує, що надмірне захопленням самофотографуванням свідчить не лише про данину моді, а й про серйозні психологічні проблеми, самотність, комплекси.

"Молоді жінки дотримуються моди і сліпо копіюють стиль зірок, які часто оприлюднюють свої селфі у соцмережах  наголошує психологиня.  Зірки шоу-бізнесу фотографуються у ліфті, чи біля інших блискучих об'єктів. Так запустився певний тренд. Юні дівчата, які ще не мають власного бачення світу, можуть сприймати селфі, як уподобання себе зіркам. Часте самофотографування може свідчити про психологічні проблеми жінок, які насамперед невпевнені в собі. Сумніваються у своїй привабливості, сідають на виснажливі дієти і фотографують результати в дзеркалі. Це призводить до розладів харчової поведінки".

За словами Марти Пивоваренко, селфімани можуть не розуміти свою суть, або просто робити фото від самотності. Завдяки зовнішній демонстрації у соцмережах, жінки, як правило, хочуть довести, що варті любові, поваги. Зовнішня оцінка завдяки селфі замінює потребу у дружбі, коханій людині.

З чого варто почати лікування селфіманії?

"Раджу звернути увагу на кількість фото у соцмережах  радить психолог Іван Гаврилиш.  Бити на сполох треба лише тоді, коли усі фотографії "самотні", тобто на них немає компанії. Якщо на фото є друзі, то тенденція щодо залежності не настільки загрозлива. Треба зважити і на те, чи дівчина надто переймається своєю зовнішністю на фото. Наприклад, демонструє вдалу пластику обличчя, хвалиться уколами молодості. Раджу поговорити з психологом, який визначить корінь проблеми селфіманії, тобто внутрішню дисгармонію. Проблему селфіманії визнають мало пацієнтів, ще менше йдуть її лікувати".


фото: twitter.com/bojackhorseman

Автор: Олександра Світлична

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.