Андріана Стахів,  24 жовтня 2012

Соціальна поезія львівської «Маршрутки»

23 жовтня у арт-центрі «Щось цікаве» (пл. Ринок, 13) відкрилася виставки соціального коміксу «Маршрутка» ілюстратора та художника-реставратора Юстини Могитич.

Комікс Юстини Могитич відображає першу частину п?єси Андрія Хвищуна та гарно промальовує добре знайомі львів’янам моменти із життя львівських маршруток.

«Маршрутка – це спільна дорога кудись, хтось виходить, з’являється хтось новий, це вимушене дорогою зіткнення культур та поколінь, сленг та напруження, мікрокосмос, який є своєрідним взірцем суспільства і все це проходить під пильним критичним поглядом крізь лінзи мікроскопів. З іншого боку, все те, що відбувається поза маршруткою – можна побачити через вікно, але й тут варто бути обережним у висновках, адже вікна часто брудні, деталі зникають чи деформуються», – розповідає про комікс ще один ідейний натхненник дійства Микола Шпаковський.

Відкриття супроводжувалося перформансом, під час якого власноруч виготовлена маршрутка №13 (картонна) возила гостей виставки площею Ринок.

«Саме дійство притягнуло доволі багато уваги з боку перехожих і мабуть найцікавішою моєю розмовою була із високим і вусатим чоловіком з Казані. Він мене перепитав: - Де скінгеди? У Львові їх же має бути вдосталь! Де ультраси, де політики, чия це ініціатива? Як це ваша? У нас такого нема. Що ви хочете всім оцим сказати? Я відповів: - Скіни і політики не мають і не можуть мати до цього перформансу жодного відношення. А те, що кожен тут побачив і відчув на собі – хай буде волею його інтерпретації. Якщо запрошуєте в гості, тоді наша наступна маршрутка поїде у Казань. Можете починати готуватись, ставте казан!», – розповідає Микола Шпаковський.

Сама ж авторка малюнків коміксу вже планує продовжувати роботу над наступними частинами та шукати фінансування, аби видати нові творіння.

Триватиме виставка до 5 листопада.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.