Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

атпека

П'ятниця, 15 березня 2019, 10:00

МОЗ змусить фармацевтичних монополістів будувати аптеки в селах

атпека

Власники мереж із 10-20 аптек будуть зобов'язані відкрити ще одну в сільській місцевості.

Про це повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

МОЗ України спільно з профільними асоціаціями нині працює над політиками, що мають повністю змінити правила існування аптечного ринку та роль фармацевта. Зокрема йдеться про створення більш жорстких правил регулювання для протидії прихованої монополізації ринку, розширення географії аптек, обмеження кількості закладів в мережі, сприяння аптекам, що виготовляють ліки, реалізовують наркотичні препарати, інсуліни, спеціалізовані лікарські засоби та беруть участь у державних програмах.

"Для аптечних мереж може бути встановлено соціальне навантаження. Якщо, наприклад, власник має 10-20  аптек, то він зобов'язаний відкрити аптеку і в сільській місцевості. Це має бути визначено законодавчо і чітко зафіксовано. Зрозуміло, що бізнес у селі рідко є прибутковим і досягти там фінансових результатів доволі складно" – заявивляють у МОЗ.

Щоб припинити практику лобізму більш дорогих препаратів, розглядається введення двох підходів – інструмент регресивних націнок на лікарські засоби (встановлення граничного відсотку прибутку аптеки за упаковку препарату в залежності від ціни препарату – чим дорожчий лікарський засіб, тим менша націнка) та оплату за фармацевтичну послугу (чітка вартість послуги фармацевта за кожну упаковку реалізовану пацієнту). 

Нагадаємо, із усіх комунальних аптек у Львівській області більше 50 є збитковими, а також недіючі аптеки, приміщення яких пустують.

Обласна рада планувала вирішити питання із діяльністю цих комунальних закладів до кінця 2017 рок

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.