Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Мистецтво

lviv.expres.ua

П'ятниця, 26 жовтня 2012, 14:35

Культурні пам'ятки Львова протягом 5 років допомагають відновлювати поляки

У рамках проекту "Спільна спадщина", починаючи з 2008 у Львові та на Львівщині було відновлено чимало культурних пам'яток. Реалізація проектів відбувалася в основному завдяки фінансовій підтримці Міністерства культури Польщі.

Також над проектами працювали й польські реставратори, архітектори, студенти. Міхал Міхальські, представник Міністерства культури і національної спадщини Польщі зізнався, що одними з основних проектів над якими працювали протягом цієї п'ятирічної співпраці було відновлення надгробків видатних людей на Личаківському цвинтарі, а також реставраційні роботи у Вірменському соборі. 

Варто згадати і про проект внесення дерев'яних церков на пограниччі Польщі та України до Списку світової спадщини ЮНЕСКО. 

У вересні всі об'єкти відвідав інспектор з ІКОМОС (Міжнародна рада з охорони пам'яток та історичних місць), але за правилами, він не повинен озвучувати зацікавленим сторонам свій виcновок.

Правда, Анджей Сівік, представник Національного інституту спадщини Польщі, розповів, що експерт відзначив унікальність всіх цих церков. 

У рамках співпраці з поляками протягом двох років тривав проект інвентаризації та збереження костелу села Язлівчик Бродівського району. Експерти вважають, що найкраще перевести цей костел до Музею архітектури та народного побуту "Шевченківський гай". Нагадаємо, з цього приводу існують на даний момент певні суперечки.

Попри те, пан Міхальські зізнався, що польська сторона й надалі планує співпрацювати і підтримувати проекти з відновлення культурних пам'яток у Львові. 

  

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.