Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Інфраструктура

тактильна плитка

acc.cv.ua

П'ятниця, 5 квітня 2019, 15:57

В Україні облаштують спеціальні тактильні плитки для незрячих

тактильна плитка

В Україні стало обов'язковим влаштування тактильної плитки при проектуванні громадського простору .

Про це повідомляє Урядовий портал.

З 1 квітня вступили в дію нові Державні будівельні норми "Інклюзивність будівель і споруд", згідно з якими, вводиться обов'язкове проектування тактильної плитки та інших елементів доступності для людей з порушеннями зору в інфраструктурі населених пунктів, у тому числі у вулично-дорожній мережі, у житлових і громадських будівлях. 

"В нових ДБН щодо інклюзивності вперше введені обов’язкові вимоги щодо влаштування тактильної плитки та інших елементів доступності для людей з порушеннями зору: тактильних інформаційних покажчиків зі шрифтом Брайля, аудіопокажчиків, візуальних елементів доступності тощо", – зазначив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Згідно з новими ДБН доступне середовище повинно бути забезпечене засобами безпеки, орієнтування, отримання інформації, у тому числі для осіб з порушеннями зору, і включати:

1 - тактильні елементи доступності (ТЕД), які допомагають самостійному орієнтуванню на вулицях та всередині будівель і поділяються на тактильні смуги та тактильні інформаційні покажчики (таблички або позначки) зі шрифтом Брайля.

2 - візуальні елементи доступності (ВЕД), які сприяють безпечному орієнтуванню у просторі для всіх груп населення, у тому числі, для громадян з порушеннями зору. Вони являють собою виділені контрастними кольорами знаки, інформаційні таблички, інформатори та покажчики, які розміщуються вздовж вулиць, на вході та всередині будівель.

3 - аудіопокажчики (АП), які встановлюються для звукового сповіщення інформації та вказують на необхідний напрямок руху. Також вони можуть інформувати про об’єкт чи послугу, що надаються. Поділяються на звукові маячки-сигналізатори та голосові інформатори.

Також у нормах чітко прописано необхідні вимоги, параметри та технічні характеристики щодо влаштування цих елементів доступності, наведено конкретні наочні приклади та схематичні малюнки.

Загалом нові ДБН «Інклюзивність будівель і споруд» спрямовані на створення безбар’єрного простору для всіх груп людей з інвалідністю: з порушеннями опорно-рухового апарату, зору, слуху, розумової діяльності, людей похилого віку, батьків з маленькими дітьми, вагітних жінок.

Нагадаємо, в жовтні 2018 року на проспекті Свободи для незрячих людей спорудили тактильну плитку та табличку зі шрифтом Брайля.

В березні 2017 року Львівська міськрада виділила 20 тисяч гривень Львівському обласному осередку ГО "Українська спілка інвалідів – УСІ" на розробку туристичних маршрутів для незрячих.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.