Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Газопостачання

slovoidilo.ua

Середа, 17 квітня 2019, 13:35

Польща замінить російський газ норвезьким

Газопостачання

Польща побудує газогон, завдяки якому транспортуватимуть газ з Норвегії.

Про це повідомляє Польське Радіо.

У Брюсселі підписали договір на дофінансування будівництва газогону Baltic Pipe, завдяки чому до Польщі транспортуватимуть газ з Норвегії. Підтримка з бюджету Європейського Союзу складатиме 215 млн євро.

За словами уповноваженого польського уряду з питань стратегічної енергетичної інфраструктури Пйотра Наїмського, газогін Baltic Pipe – це елемент довгострокової стратегії унезалежнення імпорту газу у Польщу від монополістського постачальника, яким є російський Ґазпром.

"Baltic Pipe і термінал у Свіноусті зроблять нас суверенними і незалежними від постачання газу", – заявив він.

Baltic Pipe – це інфраструктурний проект, що відкриє новий коридор імпорту газу на європейському ринку. Він дозволить транспортувати газ безпосередньо із покладів у Норвегії на ринки в Данії та Польщі, а також до споживачів у сусідніх країнах. Пропускна здатність нового трубопроводу повинна становити 10 млрд кубометрів газу на рік.

Завдяки цій інвестиції від осені 2022 року Польща зможе імпортувати 10 млрд кубометрів газу – стільки, скільки зараз імпортує від Ґазпрому.

"Ми хочемо назавжди стати незалежними від російського диктату, що пов’язаний з політичним тиском, а також з ненадійністю імпорту. Ми маємо практичний і наступальний план. Це інвестиція, що після реалізації, буде забезпечувати польські інтереси", – наголосив Наїмський.

Він також додав, що Німеччина, яка домовляється з росіянами всупереч інтересам Польщі та центральноєвропейського регіону, переслідує свій інтерес.

"Nord Stream 2 – це акція, що виходить за рамки економіки, це політична акція, яка підриває союзницьку солідарність Заходу. Політики у великих європейських державах не сприймають Росію як загрозу, а місцевий ринок вважається перспективним", – зауважив Наїмський.

Нагадуємо, 20 лютого Україна продала арештоване майно "Газпрому" венчурному фонду "Голдмен", який дотичний до нардепа з "Самопомочі" Андрія Журжія.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.